hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.

Doppler-díjat vettek át kutatók

Thomas Südhof Nobel-díjas biokémikus a Miskolci Egyetem Doppler-díjának első külföldi kitüntetettje, a tudós csütörtökön személyesen vette át az elismerést a felsőoktatási intézményben. A másik, magyar díjazott Forró László vajdasági kutató.

Deák Csaba, az intézmény kancellárja az MTI-nek elmondta: a Miskolci Egyetem által újonnan alapított Doppler-díj célja a tisztelgés olyan, a szakterületükön maradandót alkotó tudósok előtt, akik munkásságukkal forradalmasították a tudományt. Szeretnék az egyetemet megfelelő helyre pozicionálni a hazai és nemzetközi tudományos életben. A tiszteletbeli doktori címet minden alkalommal egy külföldi és egy magyar vagy magyar származású tudósnak ítélik oda – közölte a kancellár. Jelezte: az egyetem fontosnak tartja, hogy a Doppler-díj olyan tudósokhoz kerüljön, akiknek a munkássága hozzájárul a 21. századi társadalmakat és kultúrákat érintő problémák megoldásához.

Thomas Südhof csütörtökön előadást tartott kutatásairól, majd az egyetem diplomaosztóján vette át a Doppler-díjat. Az egyetemen ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón megtiszteltetésnek nevezte, hogy megkapta az elismerést. Hangsúlyozta: az egyetemek szerepe a 21. században is az, hogy a tudás fellegvárai, "templomai" legyenek. Az a küldetésük, hogy tudást generáljanak, amit később a gazdaság vagy akár a kultúra használni, implementálni tud.

Thomas Südhof 1955-ben született Németországban, 1975-ben kezdte meg tanulmányait az Aacheni Egyetem orvosi fakultásán, majd a Göttingeni Egyetem neurokémiai tanszékén lett tudományos segédmunkatárs. Itt kezdett az idegsejtek kutatásával foglalkozni. Doktori értekezését a Max Planck Intézetben írta, 1983 és 1986 között posztdoktori képzésben vett részt, 1986-tól saját laboratóriumban folytathatta munkáját. A professzor ekkor tért vissza korábbi kutatásához és módszeresen tanulmányozni kezdte a ingerületátvivő anyagok működését.

Csaknem két évtizednyi munkával izolálta a folyamatban részt vevő fehérjéket, meghatározta azok funkcióját, majd 2013-ban Randy Schekmannal és James Rothmannal megosztva Nobel-díjat kapott felfedezéseiért. Jelenleg az Egyesült Államokban, a Stanford Egyetemen dolgozik.

Deák Csaba az MTI-nek elmondta: a másik díjazott, Forró László vajdasági magyar származású kutató, pénteken veszi át az elismerést. A tudós a Lausanne-i Egyetemen ért el kiemelkedő eredményeket az anyagtudományok területén. Tevékenysége interdiszciplináris, a fémfizikától a biofizikáig terjed. Olyan kutatási módszereket dolgozott ki, amelyek alkalmazhatóak a biológiai rendszerek tanulmányozásában is. Ebben a témakörben a biológiai polimerek mechanikai tulajdonságait és a nanoszemcsék által kiváltott oxidatív stresszt vizsgálja. Nemzetközileg is kiemelkedő kutatóként a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink