2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Cukorbomba a diabétesz világnapon

Különleges Cukorbombával és konferenciával készül a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége a diabétesz világnapjára.

Különleges rendezvényekkel hívja fel a figyelmet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a diabéteszre. November 14-én, a cukorbetegség világnapján egy Cukorbombát helyeznek ki az ÁRKÁD bevásárlóközpontban, amelynek segítségével a betegséggel kapcsolatos ismereteiket tesztelhetik a vállalkozó kedvűek. Ezt követően pedig november 24-én a Lurdy Rendezvényközpontban rendezik meg a szervezet éves konferenciáját, amelynek fő témája a család szerepe a cukorbetegség megelőzésében, illetve kezelésében.

Ma már sokan tisztában vannak azzal, hogy a diabétesz egyre elterjedtebb betegség, kevesen tudják azonban, hogy ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy időben diagnosztizáljuk a diabéteszt, és megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről.

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége ennek érdekében két különleges rendezvénnyel is készül novemberben. November 14-én, amely egyébként a diabétesz világnapja, egy Cukorbombát helyeznek el az Örs Vezér terén található ÁRKÁD bevásárlóközpontban. A SANOFI támogatásával megvalósuló akció lényege, hogy meghatározott idő alatt kell válaszolni a megadott kérdésekre. Ha a résztvevők helyesen és időben válaszolnak a kérdésekre, akkor megelőzhetik a virtuális Cukorbomba felrobbanását. A helyszínen ingyenes vércukorszint-mérésre is lehetőség lesz a 77 Elelktronika Kft. támogatásával.

A CEOSZ ezt követően november 24-én, a Lurdy Rendezvényközpontban rendezi meg éves konferenciáját, amelynek a fő témája a család és a diabétesz lesz. Az egyes előadások során olyan témákat járnak körül, mint például, hogy hogyan segíthet a család a 2. típusú cukorbetegség előszobájának számító elhízás kezelésében, hogyan őrizhető meg az egészséges testsúly generációkon keresztül. Emellett szó lesz arról is, hogy az ún. szuperélelmiszereknek és a szénhidrátcsökkentett termékeknek milyen szerepe lehet a cukorbetegek étrendjében, illetve az idős cukorbetegek gondozásának speciális szempontjairól is. Mindezeken felül prof. dr. Bagdy Emőke is tart egy előadást arról, hogy hogyan tartható fenn az egészségtudatosság, a felelősség és a lelki élet fenntartható fejlődése. Az ebédszünetben pedig Faragó András operetténekes – aki maga is cukorbeteg – előadását hallgathatják meg résztvevők.

Az előadások mellett számos szűrővizsgálattal, így például vércukor-, koleszterin- és vérnyomásméréssel, látásvizsgálattal, neuropátiás szűréssel, illetve masszázzsal is várják a látogatókat. A konferencián és a szűrővizsgálatokon való részvétel is ingyenes. A rendezvény kiemelt támogatója a magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékcsaládot gyártó 77 Elektronika Kft, fő támogatói pedig a Sanofi valamint a Méry termékeket forgalmazó Di-Care Zrt.

„Az idei évben valami igazán különleges programmal szerettünk volna készülni, ami ténylegesen felhívja a figyelmet a 2. típusú diabétesz megelőzési és kezelési lehetőségeire. Ezért döntöttünk úgy, az éves konferenciánk beharangozójaként elkészítjük a Cukorbombát, amely segítségével a vállalkozó kedvűek éles helyzetben tesztelhetik ismereteiket” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének az elnöke.

A programokról további információt a következő weboldalon találhat: http://ceosz.hu/

cimkék

hirdetés

Könyveink