2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csalnak a cigarettagyártók?

A dohányzás visszaszorítására létrejött francia állami testület (CNCT) hivatalos bűnügyi feljelentést tett „az emberi élet és egészség veszélyeztetése miatt” a világ négy nagy dohánycégének francia leányvállalatai ellen, közli a hvg.hu.

A testület szerint a cigarettákat hivatalosan tesztelő gépi rendszert ugyanúgy manipulálják, mint ahogyan azt a dízelbotrányba keveredett autógyártók tették a károsanyag-kibocsátás mérésekor. A CNCT azt állítja, hogy a gépi mechanizmus, amely a termékek kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalmát vizsgálja, csal. Méghozzá úgy, hogy a filterbe speciális kis lyukakat hagynak, és így a cigarettafüst káros anyagainak egy jelentős része a semmibe tűnik el a hivatalos vizsgálat során. De amikor egy dohányzó az ajkai között tartja és beleszív a termékbe, a káros anyagok a szervezetébe jutnak.

A CNCT a világ négy legnagyobb dohányipari cégének francia leányvállalatait jelentette fel – írja a párizsi Le Figaro alapján a lap. Az érintett óriások: Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International, Imperial Brands.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink