2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Burkina Fasó: félmillióan ellátás nélkül

A növekvő erőszak miatt mintegy 125 egészségügyi központot zártak be, több csak részlegesen működött.

Félmillió Burkina Fasó-i állampolgár vesztette el teljesen vagy részlegesen az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a dzsihadista szervezetek és fegyveres csoportok erőszakcselekményei miatt, jelentette a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), közli az MTI nyomán a Hír TV.

"Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés rendkívül nehézzé vált Burkina Faso egyes részein, ami az erőszak egy ijesztő mellékterméke a családok, különösen pedig azok számára, ahol beteg vagy sérült gyerekek vannak", fogalmazott egy közleményben Peter Maurer, az ICRC elnöke, aki a múlt pénteken találkozott Roch Marc Kaboré Burkina Fasó-i elnökkel.

A humanitárius szervezet 2018 májusa és 2019 júliusa között 26, az orvosi személyzetet, felszerelést vagy járműveket sújtó fegyveres incidenst jegyzett fel, mindenekelőtt a Száhel térségében, valamint Burkin Faso közép-északi részén. A nyugat-afrikai országban vasárnap 29 ember vesztette életét két terrortámadásban. Az egyik eset során házi készítésű pokolgép robbant fel egy árut és utasokat is szállító jármű alatt, míg a másik eset során fegyveres támadtak meg egy élelmiszert szállító gépkocsioszlopot.

A romló biztonsági helyzet miatt a Burkina Fasó-i kormány decemberben szükségállapotot hirdetett ki számos északi, Malival határos tartományban, ahol komoly gondot jelentenek az éghajlatváltozás okozta ellátási problémák is.

(forrás: MTI/Hír TV)
hirdetés

Könyveink