2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Brit ápolók a Brexit veszélyeiről

A betegellátás biztonságára és hatékonyságára jelentenek közvetlen veszélyt a brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó kockázatok, ha ezeket a kormány nem kezeli megfelelően a kilépésig hátralévő időben, áll a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) kórházi ápolószemélyzetének legmagasabb szintű szakmai szervezete által szerdán nyilvánosságra hozott figyelmeztetésben.

A Royal College of Nursing (RCN) a brit parlamenti pártok vezetőinek, köztük Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek elküldött levelében szorgalmazza azt is, hogy újabb népszavazás döntsön a Brexit feltételrendszeréről, ezt azonban a Downing Street azonnal elutasította. A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének szerdai reagálása szerint "semmilyen körülmények között" nem képzelhető el újabb referendum, mivel a kilépésről a britek többsége már az EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson döntött.

Maria Trewern, a 435 ezer tagot számláló RCN tanácsának elnöke a pártvezetőknek elküldött levélben hangsúlyozza: a tagságon belül folyó eszmecserék egyértelművé tették a testület számára, hogy a Brexitnek számos következménye lesz a betegellátási rendszerben. A felhívás szerint a kilépéssel járó kockázatok, ha nem sikerül ezekre hiteles megoldást találni, a lakosság egészségi állapotát veszélyeztethetik, és súlyos hatással lehetnek a biztonságos és hatékony betegellátás fenntarthatóságára rövid és hosszú távon egyaránt.

Az RCN levele a kockázatok között említi a foglalkoztatási normák és az alkalmazotti jogok "felhígulásának" lehetőségét, és azt, hogy akadályok emelkedhetnek a szaktudás, a szakértelem és a kutatási eredmények határokon átívelő áramlása elé. Az NHS ápolói szakszemélyzetének érdekképviseleti szervezete külön kiemeli azokat az ellátási kockázatokat is, amelyek akkor jelentkeznének, ha nem sikerülne elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság között az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése után.

A brit egészségügy szakmai szervezetei már korábban is felhívták a figyelmet a Brexittel járó ellátási kockázatokra. A brit kórházi és szülészeti szakápolói személyzet felügyeleti hatósága (Nursing and Midwifery Council, NMC) legutóbbi adatai szerint tavaly alig 1107 új munkavállaló került a szervezet nyilvántartásába az Európai Gazdasági Térségből (EEA), amelynek az EU-országok mellett az Európai Unióval szoros szerződéses együttműködést folytató Norvégia, Izland és Liechtenstein is tagja. Az NMC adatai szerint ez 89 százalékos zuhanás volt éves összevetésben, egy évvel korábban ugyanis több mint tízezer szakképzett ápoló vállalt újonnan munkát az EEA-országokból az NHS intézményeiben.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink