2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Belga recept: bankból a kórházba

A jól képzett, de fölösleges banki munkaerőt Belgiumban  a munkaerőhiányos egészségügyi szektorba irányítanák, közli a hvg.hu.

A bankszektor Belgiumban az egyik legsikeresebb ágazat. De a technika fejlődése, a digitalizáció miatt már a nyugdíjasok sem járnak be a bankfiókokba ügyeket intézni. Ezt megteszik a neten, így jól képzett, de fölösleges munkaerő halmozódott fel a belga bankoknál.

Más szektorokban, például az egészségügyben elképesztő a képzett munkaerő hiánya. Ezért a belga bankokban foglalkoztatottak szakszervezetei egy liberális formáció kivételével megállapodtak egy átképzési programról. Aki kb. 10 éves banki szolgálat után vállalja, hogy "átnyergel az egészségügybe", egy, két, három, sőt akár négy éves képzési programot is választhat. Eközben kapja a fizetését.

Ha végez, az állami egészségügyi szférába kerül. Persze egy exbankár nem ágytálakat fog cserélgetni, ez a munka megmarad a kelet-európai vendégmunkásoknak. Hanem bekerül az egészségügyi szervezési apparátusba, sőt, ha hosszú átképzést vállal, pszichológiai tanácsadó is lehet, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink