2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Itt az I. életmód kongresszus

Az európaiak életmódja fenyegeti az egészséget

Idén első alkalommal ismerkedhetnek meg az egészségügyi szakemberek és az érdeklődők az életmód orvoslás alapjaival, eredményeivel.

A Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) februárban tartja első konferenciáját, amelyről dr. Babai László, a magyar szövetség elnöke és dr. Ioannis Arkadianos, az európai szövetség alelnöke beszélt.

Egész Európa érintett az életmód betegségekben

– Úgy látom, tulajdonképpen az életmódunk egésze jelenti az igazi problémát itt, Európában – mondja dr. Ioannis Arkadianos,  a European Lifestyle Medicine Organization alelnöke és társalapítója. – Nem kimondottan egy kiragadott elemmel van baj, hiszen a kiegyensúlyozatlan étrend, a fizikai inaktivitás, az állandó stressz és a környezeti problémák összeadódva jelentik a valódi fenyegetést. Ezekkel összefüggésben ugyanis rohamosan terjednek az úgynevezett nem fertőző-, vagy krónikus betegségek, a szív-érrendszerei kóroktól kezdve a légzőszervi- és daganatos betegségekig és az anyagcsere problémákig, ide sorolva a cukorbetegséget és az elhízást. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint ezek az életmód betegségek évi 41 millió ember halálát okozzák, ami a teljes halálozási ráta 71 %-át teszi ki. Az én hazámban, Görögországban sajnos ugyanolyan elterjedt ez a fajta nyugati életmód, mint más országokban, és az utóbbi évek válsága csak rontott a helyzeten. Nagyon nehéz rábírni az embereket az életmódváltásra, éppen ezért fontos, hogy az orvosok tájékozódjanak ebben a kérdésben, és kitartóan, szakértelemmel vezessék a pácienseiket az életmód orvoslás útján.

Az orvosoknak döntő szerepe van

Dr. Ioannis Arkadianos és dr. Babai László egyetértenek abban, hogy a háziorvosok találkoznak leggyakrabban a mindennapokban az életmód befolyásolta betegségekkel. Ezek elsősorban a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a koleszterinszint emelkedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések.
– Ma minden 3. felnőtt magas vérnyomásban szenved, minden 6. cukorbeteg vagy prediabéteszes, 3-ból 2 felnőttnek emelkedett a koleszterinszintje. Egyértelműen ezek a kórképek teszik ki a betegségek legnagyobb hányadát, ezek szövődményei a halálozások leggyakoribb okai, és az egészségügyi ellátó rendszert is ezek terhelik leginkább – hangsúlyozta dr. Babai László. – Gazdaságilag bizonyított, hogy a legolcsóbb kezelési mód az életmód-kezelés. Ez ugyanis önmagában, gyógyszer nélkül képes egy kezdődő cukorbetegségben a vércukorszintet normalizálni, kezdődő magas vérnyomásnál a vérnyomást a kívánt 140/90 Hgmm alá csökkenteni, miközben az előrehaladott betegségeknél is csökkenti a gyógyszerigényt, a halálozás kockázatát és javítja az életminőséget.

Ha további meggyőző bizonyítékokról szeretne hallani, és mélyebben szeretné megismerni az életmód orvoslás lehetőségeit, erre lehetőség nyílik a Magyar Életmód Orvostani Társaság I. Kongresszusán. Időpont: 2019. febr. 15-16. Helyszín: Testnevelési Egyetem (1123 Budapest, Alkotás u. 44.) Bővebben az ÉMOT honlapján.

hirdetés

Könyveink