2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Az Európai Bíróság a szolgáltatásnyújtás szabadságáról

A szolgáltatásnyújtás szabadságának aránytalan korlátozását és a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelvet sérti a hazai szabályozás.

A szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével és a határon átnyúló egészségügyi ellátásról szóló irányelvvel ellentétes az olyan nemzeti szabályozás, amely előzetes engedély hiányában kizárja a valamely tagállamban lakóhellyel rendelkező biztosított személy által egy másik tagállamban sürgősen igénybe vett beavatkozással kapcsolatos költségek megtérítését, mondta ki szerdán egy magyar ügyben az Európai Bíróság.

A Napi.hu egy konkrét ügyről számol be, amelynek ítélete alapján a biztosított személy a valamely másik tagállamban nyújtott ellátás megkezdése előtt szabályszerűen kiadott előzetes engedély hiányában is jogosult arra, hogy az illetékes intézmény közvetlenül megtérítse számára a költségeket azon összegig, amelyet ezen intézmény rendesen akkor vállalt volna át, ha a biztosított személy rendelkezett volna ilyen engedéllyel. Ez a lehetőség különösen akkor nyílik meg, ha a biztosított személy sürgős ellátásban részesül.

A perbeli esetben az EB úgy találta, hogy a szemészeti beavatkozás sürgős volt. Ráadásul azt is megállapította, hogy a magyarországi előzetes engedélyezési rendszer a szolgáltatásnyújtás szabadsága korlátozásának minősül.

A magyar kormány érve szerint az ilyen korlátozás az egészségügyi ellátások optimális tervezését és a költségek ellenőrzését biztosítja, az bíróság kimondta: e követelményre csupán a kórházi ellátásoknál és a jelentősebb nem kórházi ellátásoknál lehet hivatkozni, azaz nem fogadható el az orvosi konzultáció esetén.

Ráadásul az EB szerint az olyan nemzeti szabályozás, amely előzetes engedély hiányában még a egyedi körülmények esetén is kizárja a költségek megtérítését, jóllehet egyébként teljesülnének az ilyen megtérítés feltételei, a szolgáltatásnyújtás szabadságának aránytalan korlátozását valósítja meg, és sérti az irányelvet - derül ki az ítéletből.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink