2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Az életmód orvoslás egye szélesebb körben elismert diszciplína

A II. Magyar Életmód Orvostani Kongresszus célja az életmód orvoslás szakmai, tudományos, kutatási újdonságainak bemutatása volt.

A kecskeméti Granada Hotelben rendezett II. Magyar Életmód Orvostani Kongresszus megnyitóját dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke, és az egészségügyért felelős államtitkárság képviselője tartotta. A konferencián a European Lifestyle Medicine Organisation főtitkára, Ioan Haned is részt vett, az európai társaság új képzési programjáról adott elő.

A két nap alatt szóba kerültek a kardiovaszkuláris betegségek életmódi kezelésének alapjai, a praxisközösségek működésének lehetőségei, az életmód orvoslás gyakorlati szempontjai és a betegszervezetek működésének tanulságai. Külön szekció foglalkozott a diabetes mellitus, a metabolikus szindróma, és a daganatos betegségek életmódbeli vonatkozásaival, illetve részletes kitekintetést kaphattak a résztvevők az életmód orvoslás gyakorlatáról, érvényesülésének lehetőségeiről. Összesen 47 előadás és 16 e-poszter előadás hangzott el, ami önmagában is a téma iránti egyre szélesebb körű érdeklődést mutatja.

Nagyon tanulságos volt megfigyelni a szakorvosok, háziorvosok és betegek szemszögéből elhangzott előadások közös vonásait és a felmerülő kérdésekre adott válaszokat.

Különösen nagy sikert arattak az Életmód Orvosi Központ dietetikusainak és mozgásterapeutáinak gyakorlati bemutatói, amelyek során terített asztalok mellett az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre kaphattak válaszokat az érdeklődők, és megtudhatták, hogyan is zajlik a valóságban egy mozgásterápiás felmérés a szobabiciklin.

A két nap tanulsága legfontosabb tanulsága, hogy az életmód nem csak a prevencióban, de a gyógyításban is döntő szerepet játszhat, ám ehhez mind az betegek, mind a gyógyítók tekintetében folyamatos edukációra és elköteleződésre van szükség.  E tekintetben örömteli fejlemény, hogy az életmód orvostan már több hazai orvosi egyetem képzésében is szerepel, és továbbiak is szerveződnek.

Az ÉMOT II. konferenciájának sikeréért külön köszönet illeti a tudományos bizottság elnökét, dr. Barna Istvánt, a tagokat, prof. dr. Apor Pétert, dr. Babai Lászlót, prof. dr. Barkai Lászlót, Kubányi Jolánt, prof. dr. Lázár Imrét, dr. Margitai Barnabást, dr. Paulik Editet, dr. Vernes Rékát, dr. Veres-Balajti Ilonát, valamint az szervező bizottság tagjait, Dvorák Mártont, Gergely Tímeát, Sulák Ádámot és Varga Dórát.

(forrás: Orvosi Hírközpont)
hirdetés

Könyveink