2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az egészségügyi egyenlőtlenségek csökkentése Amerikában

Az Egyesült Államok kisebbségi lakosságának egészségi állapota a bölcsőtől a koporsóig gyengébb, mint fehér honfitársaiké, ráadásul az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésük is rosszabb: a szövetségi kormány pénteken hozta nyilvánosságra azt a tervet, amelynek célja, hogy csökkentse a meglévő egyenlőtlenségeket.

Az illetékesek hangsúlyozzák, hogy az egészséges életmódra való esély jóval nagyobb mértékben járulhat hozzá a javuláshoz, mint mindaz, ami az orvosi rendelőkben történik.

Az etnikai kisebbségek körében gyakoribb a diabétesz, a szív- és vesebetegségek, valamint az asztma is. Ráadásul a kisebbségek teszik ki több mint a felét annak az 50 millió amerikainak, akiknek nincs biztosításuk. Amint arról a MedicalOnline korábban beszámolt, az egyenlőtlenség nem csak a szegény anyagi körülmények közt élőkre és alulképzettekre igaz, valamin nem kizárólag az egészségi állapotra vonatkozik, hiszen a fehér és az afroamerikai főiskolai hallgatók tanulmányi átlaga közötti különbség az iskolai évek alatt mindvégig fennmarad - a fehérek javára.A legújabb eredmények szerint ezen azonban egy meglehetősen egyszerű módszer lehet javítani: ha az első évben egy egyórás gyakorlatot végeztetnek el az afroamerikai diákokkal, a tanulmányok végére felére csökken az átlagok közti eltérés (és emellett jobb lesz a fekete diákok egészségi állapota is). 

A kormány frissen nyilvánosságra hozott tervei között szerepel, hogy az államokkal együttműködve 10 százalékkal növelik a fogászati ellátásban részesülő szegény sorban élő gyerekek számát. A közösségek által elfogadott helyi embereket alkalmaznának egészségügyi dolgozóként, hogy segítsenek a diabéteszeseknek megérteni betegségük alapjait, és megtartani diétájukat. Ugyanilyen segítőket alkalmaznának arra, hogy segítsenek a szülőknek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzájutásban.

A tervek szerint ésszerűsítik a betegségek megelőzésére fordítható pénzek elosztását, új tanulmányokat készítenek azzal kapcsolatban, hogy mely kezelési módok a leghatékonyabbak a kisebbségi népesség körében a diabétesz, asztma, szívbetegségek és az artritisz esetében.

Készül a tolmácsok országos online regisztere is, amelyről az orvosok kiválaszthatják, ki segíthet nekik az angolul nem beszélő páciensekkel való kommunikációban.

Mi a helyzet Magyarországon?

Betegebbek, előbb halnak és kiszolgáltatottak a romák, élettartamuk messze elmarad a többségtől. Gyakoribb körükben az egészséget veszélyeztető tényező; többen meg is betegednek a többségben is gyakori kórok valamelyikében. A romák azonban az átlagpolgárokhoz képest alig-alig vesznek igénybe egészségügyi szolgáltatást, amelyben szerepe lehet annak is, hogy az ellátórendszer minden szintjén kimutathatóan diszkrimináció éri őket. Az eleddig nem igazán hatékony programok sorát egy új szemléletű, a tudatos családtervezést megtanítani akaró projekt törheti meg, melyről a MedicalOnline korábbi cikkében részletesen olvashat.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink