2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az EB aggódik a magyarországi hajléktalanok miatt

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki a hajléktalanokkal szembeni bánásmód kapcsán Magyarországon bekövetkezett alkotmányos és jogi fejleményekkel kapcsolatban, és továbbra is elkötelezett az unió alapvető értékeinek megőrzése és fenntartása mellett, hangsúlyozta Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos.

Az uniós biztos Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő e témában írt levelére válaszolva  utalt arra: az Európai Bizottság elismeri, hogy a hajléktalanság és a lakhatásból való kirekesztettség elleni küzdelem elsősorban a tagállamok felelőssége. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a tagállamok együttesen hirdették meg a szociális jogok európai pillérét. Ezáltal kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő elszállásolást és szolgáltatásokat biztosítanak a hajléktalanok számára társadalmi befogadásuk elősegítése érdekében.

Emlékeztetett arra is,  hogy  több uniós pénzügyi eszköz is rendelkezésre áll a kiszolgáltatott helyzetben lévők munkaerőpiacra történő visszailleszkedését és a megfelelő, megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést elősegítő fellépések és projektek finanszírozására. Ilyen eszközök például az európai strukturális és beruházási alapok, a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap, valamint a leginkább rászorulókat támogató európai segítségnyújtási alap, amely anyagi segítséget és támogatási szolgáltatásokat is nyújt, közölte az uniós biztos.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink