2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Anatómia testközelből – megnyílt a budapesti BODY kiállítás

Az anatómiai ismeretek bővítése mellett az egészségtudatosság növelése is célja a február 15-én nyíló BODY kiállításnak.

2200 négyzetméteren, tíz galériában, több mint kétszáz emberi preparátum és több száz metszet mutatja meg az emberi test működését február 15-étől fél éven át a Komplexben.

Miközben a mobiljuk vagy az autójuk működéséről sokat tudnak az emberek, saját testük felépítéséről és működéséről nagyon keveset – hangzott el a kiállítás megnyitóján Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetőjétől, aki szerint a kiállítás az ismeretterjesztés mellett arra is alkalmas, hogy a látogatók a megtekintés után tudatosabban és többet tegyenek az egészségben leélt hosszabb életért.

A kiállítás tíz termen keresztül vezet végig az emberi test működésén, ahol emberi preparátumokon követhető nyomon az emésztőrendszer, az idegrendszer, a légző rendszer, vagy a szív- és érrendszer működése, de az ivarszerveket bemutató tárlat mellett helyet kaptak a magzati fejlődést hétről-hétre bemutató tárlók is. A termekben orvostanhallgatók segítenek a látogatóknak, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

Az egyedülálló tárlaton az emberi test megismerésére mellett a betegségek kialakulásának megértésére is lehetőség nyílik – vélekedett a kiállítás orvosszakmai támogatója, a Semmelweis Egyetem képviseletében prof. dr. Merkely Béla, klinikai rektorhelyettes. Mindez segíthet a társadalom egészségügyi ismereteinek bővítésében, ezáltal az egészségben leélt életévek számának további növelésében. Minimálinvazív nagyműtéteket végző kardiológusként kiemelte a szív- és érrendszer bemutatásával foglalkozó termek preparátumait, amelyek szerinte segítenek annak megértésében, hogyan tudnak szívbillentyűt cserélni, vagy eret tágítani a modern orvoslásban.

A kiállítás egyik blokkjából az is kiderül, milyen szerepet játszottak magyar orvosok a gyógyítás tudományának világban – hívta fel a figyelmet Merkely Béla az első teremben bemutatott tárgyakra és tablókra. Itt foglalták össze a rendezők azt is, hogyan fejlődött az orvostudomány az ókori Egyiptomban, miként alakult Kínában. Itt azt is megtudhatja a látogató, milyen eljárásokat alkalmaztak a gyógyításban a középkorban vagy a XV. századi Európában, és hogy milyen szerepet játszott az anatómia megismerésében Leonardo da Vinci.

A kiállítás központi témája a megelőzés és a mindennapi mozgás fontossága. Így számos aktív, és egykori élsportoló, köztük Kovács „Kokó” István is élére állt a kiállítás szervezői által életre hívott a „Magyarok a napi testmozgásért társadalmi összefogást” elnevezésű programnak, amelynek célja a világbajnok sportoló és olimpikon szerint megmutatni azt, hogyan éljenek és gazdálkodjanak jól a testükkel az emberek.

A megnyitón elhangzott az is, hogy a BODY kiállítás preparátumai után a világ múmiáit mutatják majd be a Komplex termeiben.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink