2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A világjárvány esély a bolygó megmentésére

A mostani világjárvány alapvető oka, hogy nem tiszteltük eléggé a természetet és az állatvilágot – mondta Jane Goodall a Newsweeknek, amit a Qubit idéz.

A világhírű primatológus szerint az emberiség eddig nem törődött eléggé az állatról emberre terjedő fertőzések globális járvánnyá terebélyesedésének kockázatával, pedig arra az amerikai tudományos újságíró, David Quammen 2012-ben megjelent Spillover (Átterjedés) című, a következő emberi pandémiát állati eredetűnek feltételező könyvében már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet. 

„Nem tanultunk a 2000-es évek elején kitört távol-keleti SARS-járványból sem” – fogalmazott a főemlőskutatás és az etológia legendás alakja. Pedig Goodall szerint azzal, hogy az ember főleg Ázsiában és Afrikában egyre nagyobb területet hódított el a vadvilágtól, és ezzel együtt egyre szorosabb kapcsolatba került a vadállatokkal, óhatatlanul kitette magát az ilyen fertőzések veszélyének. Az Afrikában és Ázsiában dívó vadállat-fogyasztási szokások pedig csak fokozták ezt a kockázatot.

Goodall szerint ugyanakkor a világjárvány esélyt teremthet arra is, hogy az emberiség változtasson fenntarthatatlan életvitelén is. 

„A remény abban rejlik, hogy elegendő ember veszi észre, mi az, ami hiányzott eddig, hogy tömegesen akarják majd meggyőzni az üzleti és politikai döntéshozókat arról, hogy másképp kell dolgozniuk, más hozzáállással.

A National Geographic A remény címmel mutatta be a héten Jane Goodall munkásságát feldolgozó dokumentumfilmjét, emlékeztet a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés

Könyveink