2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A szlovákok tényleg rendbe teszik az egészségügyet

Andrea Kalavská szlovák egészségügyi miniszter a Robert Fico pártelnökkel folytatott egyeztetése után jelentette be, hogy egyezség született a Smerben a kórházreformról, írja a Portfolio.

A tárcavezető tavaly bemutatott tervei értelmében 2030-ra teljesen megváltozik a jelenlegi kórházhálózat állapota és működése. A szakértők egyetértenek a tervekkel, miután Kalavská előzetesen egyeztetett az orvosi szervezetekkel és az egészségbiztosítókkal.

Szlovákiában adatokra alapozva alakítják át az ellátórendszert. Andrea Kalavská korábban többször is hangsúlyozta, hogy a reform célja nem a kórházak bezárása, hanem a gyengén működő osztályok átalakítása. Ha nem sikerül elindítanom a kórházreformot, elgondolkozom a lemondásomon", mondta Kalavská a találkozó előtt. A tárgyalások után az egészségügyi miniszter közölte: Ficóval megegyeztek a reformról, mely augusztus 21-én újra a kormány elé kerül, viszont már alkotmánytörvény formájában küldenék a parlament elé. Kalavská szerint erre azért van szükség, hogy a következő egészségügyi miniszter ne állíthassa le a reform menetét.

Fico egyelőre nem nyilatkozott a négyszemközti tárgyalásokról. A portál felhívja a figyelmet arra, hogy az alkotmánytörvény elfogadásához 90 parlamenti képviselő beleegyezése kell, vagyis Kalavskának ellenzéki szavazatokra is szüksége lesz.

Marián Kollár, az orvosi kamara elnöke kritikusan áll a javaslat elfogadásához, érthető módon, ugyanis a reform alapjaiban érintené a kórházakat és kórházi osztályok létét kérdőjelezné meg. A tervezet értelmében ugyanis a tárca 2020 végére kidolgozna egy kritériumrendszert, mely meghatározná, évente hány műtétet kell elvégezni minden egyes kórházi osztályon. Például a szülészeti osztályokon évi 640 szülést kellene levezetni ahhoz, hogy a biztosító szerződjön az intézménnyel. Kollár szerint a tárcavezető a legnagyobb problémát figyelmen kívül hagyta, az orvoshiányt. Hozzátette, hogy a kisebb kórházakban az egyes osztályok megszüntetése akár az egész intézmény bezárásához is vezethet, ami szétzilálná a jelenlegi kórházhálózat működését.

A teljes cikk

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink