hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

A műhibaperektől való félelem a túlkezelés oka

A megkérdezett amerikai orvosok 91 százaléka válaszolta, hogy az orvosok általában azért vizsgálják és kezelik túl pácienseiket, mert védik magukat az esetleges műhibaperektől.

Az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban hétfőn közzétett felmérésből az is kiderül, hogy a férfi orvosokban gyakrabban vetődik ez fel (93 százalék), mint a női orvosokban (87 százalék).

A felmérésben 1231 amerikai orvos válaszolt a feltett kérdésekre, köztük sürgősségi orvosok és más szakorvosok, sebészek és háziorvosok is. A megkérdezettek 91 százaléka válaszolta, hogy az orvosok azért vizsgálják és kezelik túl pácienseiket, mert védik magukat az esetleges műhibaperektől – ám ha ezek ellen védve érezhetnék magukat, csökkenne a diagnosztikus tesztek felesleges alkalmazása. Az állítás második felével egyenlő arányban értettek egyet a férfiak és a nők.

Tara Bishop, a New York-i Mount Sinai kórház munkatársa, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy a felmérés eredményei egybeesnek személyes tapasztalataival.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink