hirdetés
hirdetés
2021. április. 12., hétfő - Gyula.
hirdetés

A MOK is részt vesz az európai egészségügyi minimum kidolgozásában

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kiemelt szakmai partner csatlakozott az Ujhelyi István EP-képviselő által kezdeményezett Európai Egészségügyi Minimum Szolgáltatás (EEMSZ) kereteinek kidolgozásához, közölte a Hírklikk.

hirdetés

Ujhelyi István azután ült tárgyalóasztalhoz Kincses Gyulával és a MOK elnökségének tagjaival, hogy levélben kérte az egészségügyi szakmai szervezetek segítségét az általa kezdeményezett minimum-program megvalósításával kapcsolatban. Mint ismert, az MSZP EP-képviselője nemrég bejelentette: az Európai Parlament egészségügyi kérdésekkel is foglalkozó szakbizottságának tagjaként, létre kíván hozni egy olyan uniós keretrendszert, amely meghatározza a tagállamokban az emberi méltóságot garantáló, európai szintű egészségügyi ellátás minimum standardjait.  

„Határozott álláspontom, hogy tarthatatlan az egészségügyi ellátórendszerek egyensúlytalansága az unióban. Tarthatatlan, hogy európai polgárok egészségi állapota és életminősége konkrétan azon múlik, hogy az unió melyik tagországában élnek. Tarthatatlan, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlása miatt, súlyos szakemberhiány veszélyezteti az ellátást a kelet-európai régiókban. És tarthatatlan, hogy az egészségügy szervezését tagállami hatáskörben hagyva, az unió csak megvonni tudja a vállát az egyes tagországokban uralkodó siralmas állapotok miatt – fogalmazott Ujhelyi István, hozzátéve: számos egészségügyi szakmai szervezet jelezte már, hogy javaslataival hozzá kíván járulni az átfogó programhoz, de több tagállam egészségügyi minisztere ugyancsak érdeklődött a kezdeményezés iránt.

Ujhelyi István a találkozó után azt is közölte: január első heteiben Budapesten szakmai konferenciát és workshopot hív össze, amelynek eredményeként minden ágazati- és betegjogi szervezet véleményét be fogják építeni a javaslatcsomagba, írta a lap.

(forrás: HírKlikk)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink