2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A mefedron betiltását követeli az Európai Bizottság

Az Ecstacyhoz hasonlóan veszélyes, de 12 EU-tagállamban még mindig legálisan beszerezhető kábítószer, a mefedron uniós szintű betiltását követelte szerdai közleményében az Európai Bizottság.

Brüsszeli adatok szerint a mefedront eddig a következő 15 EU-tagállamban tiltották be: Ausztria, Belgium, Dánia, Észtország, Franciaország, Írország, Lengyelország, Lettország, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia és Svédország.

Az EU-ban eddig két olyan halálesetet jelentettek, amely vélhetően kizárólag a mefedron fogyasztására volt visszavezethető. Ugyanakkor Nagy-Britanniában és Írországban legalább 37 további halálesetnél mutattak ki mefedront a boncolásnál vett mintákban.

Az uniós végrehajtó testület javaslata szerint büntetőjogi szankciók kilátásba helyezése mellett tiltani kellene a mefedron előállítását és árusítását. Az EU-tagállamok kormányainak minősített többséggel kell dönteniük, hogy elfogadják-e a javasolt intézkedést.

A mefedronról

A brüsszeli bizottsági tájékoztató szerint stimuláns kábítószer, amelynek a hatásai az Ecstasy, illetve a kokain hatásaihoz hasonlíthatók. Leggyakrabban porként, de kapszula vagy tabletta formájában is árulják, beszerezhető az interneten, kábítószer-fogyasztási kellékeket árusító boltokból, illetve utcai árusoktól. A lisszaboni székhelyű Kábítószer- és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központ által végzett kockázatértékelés rámutatott arra, hogy a mefedron akut egészségproblémákat okozhat, és függőséghez vezethet, miközben nincs elismert gyógyászati értéke.

Az Index szeptemberben hozott nyilvánosságra egy videót, melynek készítője kipróbálta, és saját magán mutatta be a szer hatását. A Gyermekévek részletesen ismertette a mefedront, és többször is foglalkozott a témával.

(forrás: MTI, MedicalOnline, Gyermekévek)
hirdetés

Könyveink