2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A holttestek cseppfolyósítása lehet az új temetkezési módszer

Egy glasgow-i bázisú cég egy floridai temetkezési vállalatnál indította el az első kereskedelmi „lúgos hidrolízis” egységét, ahol első ízben mutatják be a cseppfolyósítást mint a hamvasztás környezetbarát alternatíváját.

A floridai St. Petersburgben található Anderson-McQueen temetkezési vállalat a következő hetekben fogja először alkalmazni a teljesen új temetkezési eljárást, de hamarosan újabb hasonló egységek nyílhatnak az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában is.

A skóciai Resomation nevű cég az elégetés és hamvasztás helyett a holttestek cseppfolyósítását ajánlja zöld alternatívának. A lúgos hidrolízises módszerrel a tetemet vízzel és kálium-hidroxiddal megtöltött nyomáskamrában helyezik el, amelyet mintegy három órán át 180 fokon (ami az elégetési hőmérsékletnek alig negyede) fűtenek. A test csontjai ettől fellazulnak és törékennyé válnak.

A végeredmény egy aminosavakból és fehérjékből álló, világosbarna és sterilen tiszta, sűrű folyadék. Az eljárás ára még nem tisztázott. A cég szerint valamelyest drágább ugyan, mint egy átlagos hamvasztás, ám olcsóbb a temetésnél. Az üzemeltetők állítása szerint a lúgos hidrolízises módszerrel egyharmaddal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a Föld légkörébe, valamint heted annyi energiát vesz igénybe, mint a hamvasztás, ezenfelül tökéletesen el lehet választani a fogászati amalgám töméseket, amelyek veszélyes hulladéknak minősülnek.

(forrás: Medipress, Heti Világgazdaság Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink