2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

250 éve kezdődött a Semmelweis Egyetem története

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a MÁV Zrt. és a Semmelweis Egyetem csütörtökön Budapesten, az egyetem 250 éves alapításának évfordulóján.

Az aláírást követően a Keleti Pályaudvaron felavatták a Semmelweis 250 matricával ellátott Taurus mozdonyt, amely a Budapest-Hegyeshalom-Bécs, a Budapest-Sopron, a Budapest-Szombathely, valamint a Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon közlekedik majd.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, a Semmelweis Egyetem története pontosan 250 évvel ezelőtt, 1769. november 7-én kezdődött, amikor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet, és azóta folyamatos a szervezett magyar orvosképzés. A rektor méltatta a orvostudományi egyetem egykori hallgatója, Semmelweis Ignác munkásságát.

A Semmelweis Ignác számára fontos két város, Budapest és Bécs között közlekedő Semmelweis Euro City vonat, valamint a "Semmelweis Egyetem oktatás, kutatás, gyógyítás 250 éve az egészség szolgálatában" mottóval felmatricázott mozdony jelképezi az egyetem 250 év alatt megteremtetett hagyományát, fogalmazott a rektor.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az együttműködés célja a MÁV és a Semmelweis Egyetem közötti kapcsolat megerősítése. Ennek keretében kiemelt szerepet kap a vasúttársaság utazóközönsége, valamint dolgozók egészségtudatosságának, egészségbiztonságának fejlesztése.

Az egyetem megalapításának 250. évfordulójának tiszteletére a Budapest-Bécs vonalon már augusztus vége óta közlekedik a Semmelweis Euro City elnevezésű vonat, most pedig felavatták a MÁV-START által előkészített és legyártott "Semmelweis 250" Taurus mozdonydekorációt is. Ezzel Homolya Róbert szerint nemcsak a kapcsolatot erősítik, hanem ismertebbé teszik a Semmelweis Egyetemnek a magyar felsőoktatásban és tudományban, betegellátásban végzett kiváló munkáját.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (elöl) és Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Semmelweis 250 matricával ellátott Taurus mozdony felavatásán a Keleti pályaudvaron 2019. november 7-én. MTI/Máthé Zoltán
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora (elöl) és Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Semmelweis 250 matricával ellátott Taurus mozdony felavatásán a Keleti pályaudvaron 2019. november 7-én. MTI/Máthé Zoltán

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink