2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

2018: Semmelweis-emlékév

Semmelweis Ignác-emlékévvé nyilvánítja 2018-at a kormány – derül ki a Magyar Közlöny szerdai számából, amelyet az MNO szemléz.

A kabinet mind az anyaországban, mind a határon túl és a diaszpórában élő magyarság körében támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

A kormány felhívja az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával december 15-éig készítsen előterjesztést az emlékév keretében megvalósítandó programokról – olvasható az MNO szerint a kormányhatározatban.

Semmelweis Ignác (1818–1865) a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja. Ő vette észre először, hogy a gyermekágyi láz fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti.

Kérdés, hogy a Semmelweis-emlékév hevében jut-e pluszpénz a kórházaknak a fertőzések visszaszorítására. Az uniós országok közül pont a kézfertőtlenítést elsőként meghonosító Semmelweis hazájában használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítő gélt az egészségügyi intézményekben: Magyarországon ez a mennyiség 6 liter/1000 betegnap, Svédországban például 40 liter/1000 betegnap.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink