hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 160
#1
Kvíz a Medical Online 2016. októberi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2016. októberi Trombózis rovatához
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

A globális tromboemboliás rizikó hatékony csökkentéséért cserébe az árat, vérzéses kockázatot minimalizálni szeretnénk. Legyen biztonságos magas kockázatú tumoros betegeknél, ill. speciális esetekben is, kardioverzió, sőt radiofrekvenciás ablációs beavatkozás során.  Nyújtson tartós védelmet recidív mélyvénás trombózis és tüdőembólia ellen.

#2
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

Pitvarfibrillációban (PF) az alvadásgátló kezelés jelentősebb mértékben csökkenti a stroke kockázatát, mint az acetilszalicilsav (ASA), vagy a kettős trombocita-aggregáció gátló (ASA+clopidogrel) kezelés. Az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) ma már széles körben elfogadott terápiás opciót jelentenek a stroke prevenciójára nem-valvuláris PF (NVPF) esetén. Mindazonáltal, a NVPF betegeknek egyes csoportjainál kevés klinikai adat, vagy a betegek magas kockázata, vagy amiatt, hogy az alvadásgátló, és a trombocita-aggregáció gátló kezelés harmonizálására van szükség. A rivaroxabannal három olyan randomizált, kontrollos klinikai vizsgálat van folyamatban, amelyekben a szer stroke-prevenciós hatékonyságát vizsgálják olyan területeken, ahol az alvadásgátló kezelésre vonatkozó klinikai adatok hiányosak. Ezek a PIONEER AF-PCI (oPenlabel, randomized, controlled, multicentre study explorIng twO treatmeNtstratEgiEs of Rivaroxaban and a dose-adjusted oral vitamin K antagonist treatment), a NAVIGATE ESUS (New Approach riVaroxoban Inhibition of factor Xa in a Global trial vs Aspirin to prevenT Embolism in Embolic Stroke of Undetermined Source), és a GALILEO (Global study comparing a rivAroxaban-based antithrombotic strategy to an antipLatelet-based strategy after transcatheter aortIc vaLve rEplacement to Optimize clinical outcomes).

#3
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

Tumoros betegek esetén magas a tumorhoz társuló trombózis (CAT) kockázata, és gyakori a rekurrens VTE események előfordulása. A CALLISTO egy több vizsgálatból álló nemzetközi kutatási program, amelyben a rivaroxaban hatékonyságát mérik fel a CAT megelőzésében és kezelésében, kiegészítve az EINSTEIN DVT és EINSTEIN PE adatait. Az EINSTEIN CHOICE a rivaroxaban két dózisának (napi 1x20 mg és 1x10 mg) hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálja a VTE hosszú távú megelőzésében, az acetilszalicilsavval (ASA) összevetve.

#4
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

A kórházi kezeléshez társuló vénás tromboemboliás események (VTE) a korai halálozás, és a rokkantság egyik vezető okát jelentik világszerte. Az evidenciákon alapuló irányelvek alvadásgátló profilaktikus kezelést javasolnak a VTE kockázatának kitett betegek esetén a kórházi kezelés alatt, de nem javasolják ennek rutinszerű folytatását a kórházból történő távozás után. A MARINER egy randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálat, amely a kórházból történő elbocsátáskor elkezdett, és 45 napig folytatott rivaroxaban kezelés hatékonyságát és biztonságosságát méri fel a szimptomatikus VTE megelőzésében, nagy VTE kockázattal rendelkező belgyógyászati betegek körében.

#5
Kvíz a Medical Online 2016. szeptemberi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2016. szeptemberi Trombózis rovatához
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-09-14

A vénás tromboembóliás (VTE) kórképek (legismertebb formái a mélyvénás trombózis és a pulmonalis embólia) gyakori betegségek, melyek – elsősorban a pulmonalis embóliában előforduló akut hemodinamikai zavar miatt – akár az életet is veszélyeztetik. Egyes tanulmányok ugyanakkor krónikus betegségként is tekintenek a vénás tromboembóliákra az ismétlődés magas aránya miatt. Kezelésük alapja véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása. A használható gyógyszerek palettája a kis molekulatömegű heparinok (LMWH) és a K vitamin antagonisták (KVA) mellett a direkt orális antikoagulánsok (DOAC) megjelenésével jelentősen kibővült. Mindezen szerek adagolási módja (dozírozása) jól meghatározott, még ha szerenként különböző is; ugyanakkor a kezelés időtartamát illetően az irányelvek és a mindennapi orvosi gyakorlat jelentős eltérést mutatnak. Jelen összefoglalóban a véralvadásgátló kezelés időtartamáról olvashatnak egy rövid kivonatot.

#6
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-09-14

Vénás tromboembóliás eseményen (VTE) átesett betegek esetén legalább 3 hónapig, vagy annál hosszabb ideig tartó alvadásgátló kezelést javasolnak. Az utóbbi években az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) a K-vitamin antagonista (VKA) kezelés vonzó alternatívájává váltak, mivel a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a NOAC szerek hatékonysági és biztonságossági profilja hasonló a heparin/VKA kezeléséhez, fix dózisban alkalmazhatóak, és a használatuk nem igényli az INR rutinszerű monitorozását. Ez szignifikáns előrelépést jelent a hosszú távú alvadásgátló kezelés kivitelezésében, amit az is bizonyít, hogy az EINSTEIN vizsgálatokban a betegek dokumentáltan elégedettek voltak a rivaroxaban kezeléssel, ami jobb terápiás adherenciát, ezáltal a rekurrens VTE kockázatának a csökkenését jelentheti.

#7
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-09-14

Az első vénás tromboembóliás esemény (VTE) utáni alvadásgátló kezelés időtartamát a rekurrencia becsült kockázata alapján kell megtervezni. Azoknál a betegeknél, akiknél a VTE oka átmeneti kockázati tényező volt, a kezelés időtartama 3-6 hónap. Akiknél a VTE hátterében malignus megbetegedés áll fenn, a rekurrencia kockázatát időközben újra fel kell becsülni, a betegség aktivitása, és a rákellenes kezelés alapján. Azoknál a betegeknél, akiknél a VTE-nek nem volt azonosított kiváltó oka, és alacsony a vérzéses szövődmények kockázata, meg kell fontolni a személyre szabott, határozatlan idejű alvadásgátlást. Nagy fázis 3-as vizsgálatok igazolták, hogy az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC), a rivaroxaban, dabigatran és apixaban hatékonyak ebben az indikációban. Ezeknél a szereknél nincs szükség monitorozásra, és dózismódosításra, ezért a kiterjesztett alvadásgátló terápiát könnyebben kivitelezhetővé, és a betegek számára elfogadhatóbbá teszik

#8
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-09-14

A poszttrombotikus (PTS) szindróma a mélyvénás trombózis (DVT) gyakori komplikációja. A K-vitamin antagonista (VKA) kezelés elégtelen minősége kockázati tényezőt jelent a PTS kialakulása szempontjából. Rivaroxaban kezelés mellett alacsonyabb a PTS előfordulása, mint enoxaparin/VKA kezelés mellett.

#9
Kvíz a Medical Online 2016. májusi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2016. májusi Trombózis rovatához
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-04-28

A pitvarfibrilláció felismerése a szövődmények (elsősorban a stroke) megelőzése szempontjából rendkívül fontos. Az orvos-beteg találkozás során végzett pulzustapintás, a rutinszerűen vagy irreguláris pulzus esetén végzett EKG-vizsgálat jelenti a diagnosztika alapját.

#10
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-04-28

Az ismert etiológiájú stroke egy jelentős hányadáért a pitvarfibrilláció tehető felelőssé, amely kóroki tényező lehet az ismeretlen eredetű (ún. kriptogén) stroke 25-40%-ában is. Az orális véralvadásgátló kezelés szignifikánsan hatékonyabb a thrombocyta aggregáció gátló kezelésnél a pitvarfibrillációhoz köthető stroke szekunder prevenciójában. A hatékony prevenciós lehetőségek indokolttá teszik az erőfeszítéseket olyan érzékenyebb megközelítések kidolgozására, amelyekkel jobban felderíthető a rejtett, paroxizmális pitvarfibrilláció.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Megtiszteltetés számomra, hogy orvosi jövőkutatóként megoszthatom Önökkel az automatizálás egészségügyre gyakorolt hatásaival kapcsolatos kutatásom eredményeit.

A túlsúlyos szülők normálisnak tartják szintén súlyproblémákkal küzdő gyermekeiket, ám az már érdekesebb, hogy kimutathatóan alulbecsülik gyermekük súlyát.