hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 165
#1
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2017-04-22

A svéd Auricola regiszter retrospektív eredményei szerint pitvarfibrillációban (PF) szenvedő betegek esetén a NOAC kezelés legalább olyan hatékony a stroke és a szisztémás tromboemboliás események megelőzésében, mint a jól beállított warfarin kezelés, azonban NOAC kezelés mellett szignifikánsan alacsonyabb a major vérzéses események, különösen a koponyaűri vérzés kockázata. Ezért a NOAC kezelést előnyben kell részesíteni a stroke prevenciójára PF betegek esetén, még a jól beállított warfarin kezeléssel szemben is.

#2
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2017-04-21

A direkt orális antikoaguláns (DOAC) kezelés károsodott vesefunkciójú betegek esetén a vizsgálati adatok kritikusabb szemléletű áttekintését igényli, mivel ezeknél a betegeknél magasabb lehet a vérzéses szövődmények kockázata. Az egyes DOAC készítmények között különbségek vannak a vesén át történő elimináció tekintetében, amit csökkent vesefunkciójú betegek esetén, az orális alvadásgátló terápia választásakor javasolt figyelembe venni.

#3
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2017-04-21

A nonvalvuláris pitvarfibrillációban szenvedő, orális alvadásgátlóval kezelt betegek számos társbetegséggel rendelkeznek, és magas a tromboembóliás kockázatuk. A betegek orális alvadásgátló kezeléssel szembeni elégedettsége, és a kezelés melletti életminősége magas, mindazonáltal mindkettő szempontjából az új típusú direkt orális antikoagulánsok jobbak, mint a hagyományos, K-vitamin antagonisták.

#4
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2017-04-21

Ebben a meta-analízisben, amelyben 15 obszervációs, és 1, a közelmúltban publikált randomizált vizsgálat adatait összesítették, 7400, pitvarfibrilláció miatt katéteres abláción áteső beteg esetén a rivaroxaban ugyanolyan hatékonyan előzte meg a tromboembóliás, és a vérzéses eseményeket a periprocedurális időszakban, mint a K-vitamin antagonista kezelés.

 

#5
Kvíz a Medical Online 2017. áprilisi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2017. áprilisi Trombózis rovatához
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2017-04-21

A randomizált klinikai tanulmányok pozitív eredményei alapján rohamosan nő a nem K-vitamin-antagonista véralvadásgátó gyógyszerek használata a mindennapi klinikai gyakorlatban, ezzel párhuzamosan gyűlnek a "real world" tanulmányokból származó adatok, melyek megerősíthetik az RCT-kből származó bizonyítékokat a heterogén betegcsoportokban is.

#6
Kvíz a Medical Online 2016. októberi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2016. októberi Trombózis rovatához
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

A globális tromboemboliás rizikó hatékony csökkentéséért cserébe az árat, vérzéses kockázatot minimalizálni szeretnénk. Legyen biztonságos magas kockázatú tumoros betegeknél, ill. speciális esetekben is, kardioverzió, sőt radiofrekvenciás ablációs beavatkozás során.  Nyújtson tartós védelmet recidív mélyvénás trombózis és tüdőembólia ellen.

#7
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

Pitvarfibrillációban (PF) az alvadásgátló kezelés jelentősebb mértékben csökkenti a stroke kockázatát, mint az acetilszalicilsav (ASA), vagy a kettős trombocita-aggregáció gátló (ASA+clopidogrel) kezelés. Az új típusú orális antikoagulánsok (NOAC) ma már széles körben elfogadott terápiás opciót jelentenek a stroke prevenciójára nem-valvuláris PF (NVPF) esetén. Mindazonáltal, a NVPF betegeknek egyes csoportjainál kevés klinikai adat, vagy a betegek magas kockázata, vagy amiatt, hogy az alvadásgátló, és a trombocita-aggregáció gátló kezelés harmonizálására van szükség. A rivaroxabannal három olyan randomizált, kontrollos klinikai vizsgálat van folyamatban, amelyekben a szer stroke-prevenciós hatékonyságát vizsgálják olyan területeken, ahol az alvadásgátló kezelésre vonatkozó klinikai adatok hiányosak. Ezek a PIONEER AF-PCI (oPenlabel, randomized, controlled, multicentre study explorIng twO treatmeNtstratEgiEs of Rivaroxaban and a dose-adjusted oral vitamin K antagonist treatment), a NAVIGATE ESUS (New Approach riVaroxoban Inhibition of factor Xa in a Global trial vs Aspirin to prevenT Embolism in Embolic Stroke of Undetermined Source), és a GALILEO (Global study comparing a rivAroxaban-based antithrombotic strategy to an antipLatelet-based strategy after transcatheter aortIc vaLve rEplacement to Optimize clinical outcomes).

#8
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

Tumoros betegek esetén magas a tumorhoz társuló trombózis (CAT) kockázata, és gyakori a rekurrens VTE események előfordulása. A CALLISTO egy több vizsgálatból álló nemzetközi kutatási program, amelyben a rivaroxaban hatékonyságát mérik fel a CAT megelőzésében és kezelésében, kiegészítve az EINSTEIN DVT és EINSTEIN PE adatait. Az EINSTEIN CHOICE a rivaroxaban két dózisának (napi 1x20 mg és 1x10 mg) hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálja a VTE hosszú távú megelőzésében, az acetilszalicilsavval (ASA) összevetve.

#9
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-11-03

A kórházi kezeléshez társuló vénás tromboemboliás események (VTE) a korai halálozás, és a rokkantság egyik vezető okát jelentik világszerte. Az evidenciákon alapuló irányelvek alvadásgátló profilaktikus kezelést javasolnak a VTE kockázatának kitett betegek esetén a kórházi kezelés alatt, de nem javasolják ennek rutinszerű folytatását a kórházból történő távozás után. A MARINER egy randomizált, kettősvak, placebo-kontrollos vizsgálat, amely a kórházból történő elbocsátáskor elkezdett, és 45 napig folytatott rivaroxaban kezelés hatékonyságát és biztonságosságát méri fel a szimptomatikus VTE megelőzésében, nagy VTE kockázattal rendelkező belgyógyászati betegek körében.

#10
Kvíz a Medical Online 2016. szeptemberi Trombózis rovatához Kvíz a Medical Online 2016. szeptemberi Trombózis rovatához
Medical Online >> Rovatok >> trombózis
2016-09-14

A vénás tromboembóliás (VTE) kórképek (legismertebb formái a mélyvénás trombózis és a pulmonalis embólia) gyakori betegségek, melyek – elsősorban a pulmonalis embóliában előforduló akut hemodinamikai zavar miatt – akár az életet is veszélyeztetik. Egyes tanulmányok ugyanakkor krónikus betegségként is tekintenek a vénás tromboembóliákra az ismétlődés magas aránya miatt. Kezelésük alapja véralvadásgátló gyógyszer alkalmazása. A használható gyógyszerek palettája a kis molekulatömegű heparinok (LMWH) és a K vitamin antagonisták (KVA) mellett a direkt orális antikoagulánsok (DOAC) megjelenésével jelentősen kibővült. Mindezen szerek adagolási módja (dozírozása) jól meghatározott, még ha szerenként különböző is; ugyanakkor a kezelés időtartamát illetően az irányelvek és a mindennapi orvosi gyakorlat jelentős eltérést mutatnak. Jelen összefoglalóban a véralvadásgátló kezelés időtartamáról olvashatnak egy rövid kivonatot.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha a jövő kórháza kicsit az otthonunk is lenne.

A magyar egészségügy a Fidesz immár hét éves uralkodásának állatorvosi lova. A kórházak, intézmények többsége szinte lehetetlen körülmények között „működik".