hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új online csalási módszer

A Kaspersky szakemberei új online csalási módszert fedeztek fel, amely azt akarja elhitetni az emberekkel, hogy kártérítés jár nekik, közli a 24.hu.

A Kaspersky szakemberei vadonatúj módszert fedeztek fel, amellyel a csalók az adatvédelemmel kapcsolatos problémákat igyekeznek kiaknázni – írja a cég közleményében. Egy olyan weboldalt működtetnek, amely állítólag az USA Kereskedelmi Bizottsága által létrehozott Személyes Adatvédelmi Alap tulajdonában áll. Az alap kártérítést nyújt azoknak, akik személyes adatok kiszivárgásában lehettek érintettek, és világszerte minden ország lakosai számára elérhető.

Az érdeklődők számára a weboldal felajánlja a lehetőséget, hogy a felhasználó ellenőrizhesse, kiszivárogtak-e az adatai. Ehhez az érintettnek meg kell adnia a vezetéknevét, a keresztnevét, a telefonszámát és a közösségi média fiókjait. Miután ez megtörtént, egy figyelmeztetés jelenik meg arról, hogy a felhasználó adatai kiszivárogtak (ezek az adatok lehetnek fotók, videók és elérhetőségi adatok), ami több ezer dollár összegű kártérítésre jogosítja az illetőt.

A csalók azonban nem csak arra kérik a felhasználót, hogy adja meg a bankkártyája számát és várjon az összeg jóváírására. Az érintettnek a társadalombiztosítási számát is meg kell adnia (az SSN-t, vagyis az amerikai állampolgárok, valamint az állandó és ideiglenes munkavállalási engedéllyel az országban dolgozók számára kiadott kilencjegyű számot).

Akár helyes SSN-t ad meg a felhasználó, akár nincs SSN-e, a weboldal minden esetben hibát jelez, és felajánlja egy ideiglenes SSN megvásárlásának lehetőségét 9 dolláros áron. Amennyiben az áldozat elfogadja ezt, átirányítják őt egy orosz vagy angol nyelvű fizetési űrlapra, amelyen a vételár a nyelvnek megfelelően rubelben vagy dollárban van feltüntetve. Az űrlap nyelve az áldozat IP-címétől függ.

További részletek a 24.hu-n

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!