hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Telemedicina szolgáltatásokat fejlesztő program zárult le a Tigra Kft. vezetésével

A telemedicina szolgáltatásokat fejlesztő négy és fél éves program zárult le uniós támogatással a Tigra Kft. vezetésével.

Csóka Ildikó, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) stratégiai főigazgatója a projekt eredményeit bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta: a pandémia elmúlt két éve egyértelműen igazolta a telemedicina létjogosultságát. A páciensekhez minél közelebb kerülő szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az emberek tovább megtartsák egészségüket. A telemedicina nemcsak kényelmi szempontokból fontos, adódhatnak olyan helyzetek, amelyek nem teszik lehetővé a közvetlen orvos-beteg találkozást.

Hoffmann Zoltán, a konzorciumvezető Tigra Kft. innovációs igazgatója közölte, a 2,486 milliárd forintos projekt (melyben a Di-Care Zrt., iCollWare Kft. és az Óbudai Egyetem is részt vett) költségeinek csaknem 74 százalékát uniós támogatás fedezte. A szakember felidézte, hogy bár a telemedicina nem újdonság, a projekt 2017-es indulásig az ellátási forma Magyarországon nem került be a finanszírozás rendszerébe. Ezért egyik céljuk az volt, hogy nemzetközi tapasztalatok alapján javaslatokat tegyenek az ellátás hazai szabályozására, valamint olyan üzleti modellt dolgozzanak ki, amely hosszú távon fenntarthatóan működtethetővé teszi a szolgáltatást. A koronavírus-járvány következményeként is egy 2020-as kormányrendelet részben rendezte az ellátás jogi és finanszírozási környezetét.

A konzorcium résztvevői a pácienseken végzett 200 ezer mérési adatsor felhasználásával 18 szoftveralkalmazást fejlesztettek ki, amelyek a többi közt lehetővé teszik az enyhe kognitív zavarok korai előrejelzését, a prevenció hatékonyságának növelését, javítják a betegkövetést, a metabolikus szindróma kezelését vagy a periferiális érbetegségek rehabilitációját. A pilot projektekben mintegy száz egészségügyi szakdolgozó és orvos vett részt, és ugyanennyien kapcsolódtak be a kutatás-fejlesztési munkába, ismertette az innovációs igazgató.

Hoffmann Zoltán hangsúlyozta: céljuk, hogy a projekt során született üzletileg is hasznosítható eredmények minél hamarabb bekerüljenek az ellátásba, mert ezzel csökkenthető az indokolatlan orvos-beteg találkozók száma, pontosabb diagnózis adható és részben elkerülhetők a kórházi fertőzések.

Fotó: archív (Forrás: MT)
Fotó: archív (Forrás: MT)

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!