hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Robotsegítség

A Las Vegas-i CES-en a Samsung is bemutatta a maga gyógyászrobotját. A Computerworld összefoglalója.

Fejlettebb egészségügyi ellátórendszerekkel rendelkező országokban már nem számítanak ritkaságnak a kórházi folyosókon önállóan közlekedő gyógyszerszállító robotkocsik vagy a betegek állapotára felügyelő robotasszisztensek. Az orvosoknak asszisztáló robotok képesek olyan apróbb feladatok ellátására, mint a beteg életjeleinek folyamatos ellenőrzése, a gyógyszerek előkészítése és adagolása vagy a vérvétel. Léteznek olyan robotasszisztensek is, amelyek a gyógytornászok mellett segítenek a mozgássérülteknek a rehabilitációban, a fizikoterápiás kezelésben. A dán Universal Robots látásvezérelt robotjai például képesek egyedül ellátni a gyógytornász feladatait. Miután a terapeuta kidolgozta a személyre szabott edzésprogramokat, azokat már a Rainer nevű robot közreműködésével végzik el a páciensek. Robert, a rehabilitációs robot pedig a kórházi ápolószemélyzet segédje; az ágyhoz kötött betegek ápolásában vesz részt például úgy, hogy ágyneműcsere, ágytálazás idejére megemeli a betegeket.

A Las Vegas-i CES-en a Samsung is bemutatta a maga gyógyászrobotját: az otthoni segítőnek szánt Bot Care vérnyomást és pulzusszámot mér, a gyógyszerkiadásban tud segíteni és az esetleges krízist jelenteni. A nottinghami Trent University két kutatója pedig gerincműtéteknél alkalmazható robotkarokkal folytat kísérleteket. Az egyik kar rögzíti a sérült gerincét, míg a másik kar tizedmilliméter pontossággal fúr lyukat a beteg csigolyán a rögzítő csavar számára. Ilyen pontosságú beavatkozásra sebészi kéz nem volna képes, magyarázták a kutatók.

A beültethető szemlencséket készítő indiai Aravindnél a gyártókapacitás megtöbbszörözéséhez, a stabil minőség megteremtéséhez és az energiaigény csökkentéséhez járultak hozzá a dán kobotok. A ma már jó hírnévnek örvendő indiai cég dolgozóinak létszáma 15-ről 700 főre, a termelés pedig napi 150 lencséről tízezerre emelkedett.

Nagyon sok további lehetőség vár kiaknázásra az egészségügy felé elmozduló robotgyártók előtt, vélik az eredetileg az Ipar4.0 felől közelítő Universal Robotsnál. Robotizálással orvosi ellátást lehet eljuttatni olyan elmaradott országokba, amelyekben erre égető szükség van, máshol pedig nagyon sok terhet lehet levenni a túlterhelt egészségügyi szakemberek válláról, közli a lap.

(forrás: computerworld.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!