hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kinek vagyok köteles átadni a TAJ azonosítómat?

Az egészségügyi magánszolgáltatók csatlakozása az EESZT-hez felveti azt a kérdést, hogy köteles-e a beteg átadni a TAJ azonosítóját tartalmazó hatósági igazolványt (TAJ kártya vagy e-személyi) a magánorvosnak, írja a tisztessegesadatkezeles.hu. A személyazonosítók törvényellenes kezelése előfordul a közgyógyszertárakban is.

Gyógyszertárban köteles vagyok-e átadni a TAJ azonosítómat?

Nem.

Több olyan megkeresést is kaptam, amely arról szólt, hogy egy gyógyszertárban a magánorvos által (vagy családorvos, kezelőorvos által Teljes ár megjelöléssel) TAJ nélkül kiállított vényt nem szolgálták ki csak akkor, ha a beteg átadta a TAJ szonosítóját (azért, hogy a vényadatokat az EESZT és a NEAK számára jelenthesse a gyógyszertár). Ez egyértelműen törvényellenes gyakorlat, ilyen esetben haladék nélkül panaszt kell tenni az NAIH-nál (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság), amely megbírságolja a vétkes gyógyszertárat. Természetesen ilyenkor nem szabad átadni a TAJ azonosítót, írja Alexin Zoltán, jelezve: az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM Rendelet 20/B. § szól erről.

20/B. § Ha az orvos a gyógyszert kizárólag papíralapú vényen TAJ, vagy ennek hiányában más, személyazonosításra alkalmas okmány számának megjelölésével rendelte, a gyógyszer kiadója a gyógyszer kiadásakor köteles az EESZT vénynyilvántartásában a papíralapú vény 7. § (3) bekezdése szerinti adatai közül a felíró orvos alapnyilvántartási számát, a beteg TAJ-át, vagy ennek hiányában más, személyazonosításra alkalmas okmány számát, a vény NEAK által előre nyomtatott vonalkódjának számát, valamint a vény tartalmát rögzíteni. Az EESZT vénynyilvántartásában rögzíthető a felíró orvos kapcsán az egészségügyi szolgáltatók és működési engedélyük nyilvántartásáról, valamint az egészségügyi szakmai jegyzékről szóló 2/2004. (XI. 17.) EüM rendelet 5. § (1) bekezdése szerinti azonosító, a beteg születési dátuma és neme, valamint a rendelt készítmény adagolása. Ha a vény adatai a TAJ, vagy más, személyazonosításra alkalmas okmány számának hiánya miatt nem rögzíthetőek, a beteg kérheti a vény adatainak rögzítését, ha a rögzítéshez szükséges azonosító adatot a gyógyszer kiadójának rendelkezésére bocsátja.

Megjegyzem, hogy a TAJ helyett más azonosító számmal csak akkor lehet vényt felírni, ha a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Kormányrendelet 12/A. § és 12/B. § feltételei fennállnak. Tehát útlevélszám, személyi igazolvány szám kezelésére csak akkor jogosult egy orvos, ha a társadalombiztosítási jogosultság bizonyítására ezt a módot írja elő a kormányrendelet, jellemzően külföldi jogosultak esetében.

Minden magyar állapolgárnak joga van társadalombiztosítási támogatás nélkül vényt kiváltania
TAJ nélkül, és anélkül, hogy annak adatait az EESZT-be továbbítsák!

Mi történik, ha a betegúgy dönt, hogy a magánorvosnak átadja a TAJ azonosítóját?

Az Európai Unió 2016/679. számú rendelete (a GDPR) 7. cikke szerint önkéntes hozzájárulás alapján történő adatkezelés esetén az érintett megjelölheti azokat a célokat, amelyek érdekében a hozzájárulását megadta. Ezek teljesülése után a hozzájárulását következmények nélkül visszavonhatja. Ebben az esetben a magánszolgáltató az adatkezelést meg kell szüntesse, a TAJ-t le kell törölnie. (A magánszolgáltatónak bizonyítania kell tudni, hogy az érintett a hozzájárulását megadta-e, és hogy milyen célokból.)

A beteg megadhatja a hozzájárulását annak érdekében, hogy a magánszolgáltató adatokat kérjen le róla az EESZT-ből; vagy azért, hogy a kezelőorvosa adatokat töltsön fel róla az EESZT-be; tb. támogatással vagy anélkül írjon fel a számára elektronikus vényt. Ezek a célok egymástól függetlenek. Egyikhez történő hozzájárulás nem jár semmilyen kötelezettséggel arra nézve, hogy más egyéb célokhoz is hozzá kellene járulni, írja a szakértő.

A teljes információ

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!