2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kevesen használják a kontaktkutató appokat

Ha mindenki használná az appot, akkor könnyen megelőzhetővé válna a vírus további terjedése, igazi gócok ki sem alakulhatnának, írja a Portfolio.

A kontaktkutató appok abban tudnak segíteni, ha valakinek pozitív lesz a koronavírus tesztje, akkor az appot használók körében automatikusan felkereshetők a veszélyeztetett személyek. Akkor is, ha nem ismerősök, barátok, egy egyszerű kereséssel meg tudják állapítani az egészségügyi hatóságok, kikkel kerültünk kapcsolatba - ha elküldjük nekik az app által tárolt adatokat. Ha  mindenki használná az appot, akkor könnyen megelőzhetővé válna a vírus további terjedése, igazi gócok ki sem alakulhatnának, mert azonnal minden potenciális koronavírusos esetet ki lehetne szűrni. 

A Bloomberg európai körképe szerint azonban még azokban az országokban sem használják igazán a COVID-tracker appokat, ahol sokkal többen betegedtek meg, mint álunk.

Németországban 12 millió ember töltötte le az appot, messze a legtöbben minden más országhoz képest, a koronavírussal súlyosan érintett Olaszországban mindössze 3,5, Franciaországban 19 millióan, Magyarországon pedig csak 30 ezren.

Pedig épp most lenne nagy szükség arra, hogy minél többen használják a kontaktkutató appot, mely Magyarországon a VírusRadar nevet kapta. A Portfolionak Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes-államtitkára elmondta, a korlátozó intézkedések feloldásával a társas interakciók száma növekszik, ezért igazán csak most lesz jelentősége az olyan eszközök használatának, mint amilyen a kontaktkutató alkalmazás.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés