hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jól teljesít az EESZT

A százezret is meghaladja mostanra azoknak a dokumentumoknak a száma, amelyeket március óta rögzítettek az EESZT-ben, írja a Magyar Idők.

Az e-health koordinációs miniszteri biztos, Vartus Gergely a Magyar Időknek elmondta: a korábban hónapokon át tesztelt elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) egyelőre hiba nélkül működik, igaz, a programot szeptemberig még pilot üzemmódban használják.

Ez azt jelenti, hogy addig tíz kórház, ­20-25 háziorvos és 30-35 patika bevonásával, mintegy reprezentatív mintán, „valós időben, valós adatokkal, valós terhelés mellett, valós egészségügyi eseményekkel, igazi orvosok” vizsgáztatják a rendszert. Az eeszthez szep­tember 1-jétől csatlakozhatnak az egészségügyi szolgáltatók, november 1-jéig pedig minden közpénzből finanszírozott kórháznak, rendelőnek, orvosnak, patikának használnia kell a rendszert. Ehhez egyébként nem kell semmilyen további szoftver, hardver vagy oktatás, mert az eeszt a jelenlegi számítógépes platformokat használja – hangsúlyozta Vartus Gergely.

Amint a programot ősszel teljeskörűen elkezdik használni, bevezetik az elektronikus recepteket és beutalókat. Ez azonban egyelőre nem váltja le a papíralapú vényeket, beutalókat, az informatikai fejlesztéseknél ugyanis – mint Vartus Gergely fogalmazott – ­tekintettel kell lenni arra is, hogy az embereknek nagyon eltérő a viszonyuk a digitális eszközökhöz. A rendszert e tekintetben ahhoz hasonlította, hogy miközben már nemcsak bankkártyával, de akár mobiltelefonnal is lehet fizetni, sokan még mindig ragaszkodnak a készpénzhez, ezért kell minden lehetőséget biztosítani.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!