hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elektronikus betegdokumentáció: hatékonyabb, de kényelmetlenebb

Az elektronikus dokumentáció növeli a gyógyítás hatékonyságát, ennek ellenére az elektronikus dokumentációs rendszer implementációja után csökken az orvosok produktivitása és nő a betegek elégedetlensége, írja a Journal of the American Medical Informatics Association tanulmánya.

Az elektronikus egészségügyi dokumentációs rendszerek bevezetésének célja, hogy racionalizálják és javítsák az információhoz való hozzáférést, és bizonyított, hogy javítják az egészségügyi ellátás minőségét, az amerikai Lehigh Egyetem kutatónak vizsgálata szerint azonban ennek ellenére még teljes implementációjuk után is növekszik a betegek és az orvosok elégedetlensége egyaránt.

A Journal of the American Medical Informatics Association-ben megjelent tanulmány (Chad Meyerhoefer és munkatársai: Provider and patient satisfaction with the integration of ambulatory and hospital EHR systems) szerzői kórházi és ambuláns praxisokban dolgozó nőgyógyászokat, a praxisok személyzetét és betegeit kérdezték ki arról, hogyan alakult elégedettségük a kórház és az ambulanciák elektronikus egészségügyi dokumentációs rendszereinek integrálása után. Mint a kutatók elmondják, ez az első olyan tanulmány, ami kórházi és ambuláns betegellátás informatikai rendszerének integrálását követően vizsgálta a kezelőszemélyzet és a páciensek elégedettségének alakulását; a vizsgálat 2009 és 2013 között zajlott, ekkor vezették be, majd integrálták az elektronikus dokumentációs rendszert az adott régióban. 2012-ben már teljes kétirányú kapcsolat volt a kórház és az ambuláns praxisok között.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_rawpixel'>rawpixel / 123RF Stock fotó</a>

A kutatók kifejtik: a nőgyógyászat kiváló lehetőséget biztosít a téma tanulmányozására, mivel a terhes nők számos alkalommal keresik fel az ambulanciát, mielőtt kórházi felvételt nyernének a szülés miatt, és általában a kórházi felvételt is megelőzi legalább egy kórházi vizit; ellátásuk során a nők általában több orvossal is találkoznak, továbbá a perinatális időszak jól definiált, átlátható a kutatók számára. Az elektronikus dokumentáció bevezetése előtt gyakran előfordult, hogy a kórházban, illetve az ambulancián keletkezett információ nem jutott el a másik helyre, ezért nem meglepő, hogy a kutatók korábbi vizsgálatai szerint is az elektronikus egészségügyi dokumentációs rendszer bevezetése javította a betegellátás hatásfokát, csökkentette a bekövetkező nemkívánatos események számát.

Az azonban meglepő volt, mondják a kutatók, ami ennek a vizsgálatnak a révén kiderült: az elektronikus rendszer bevezetése és annak megtanulása, megszokása után is nőtt a betegek és az orvosok elégedetlensége. A kutatók szerint ennek több oka lehet: a betegek egyrészt nincsenek tisztában azzal, milyen előnyökkel járt az elektronikus rendszer bevezetése, és zavarta őket, hogy orvosuk a velük való interakció során a számítógéppel foglalkozott; másrészt az orvosok a dokumentációs munka növekedésére panaszkodtak, és attól is féltek, hogy ezáltal csökken a produktivitásuk.

A kutatók kifejtik: az elektronikus rendszer implementációja óriási változást jelent a betegellátás folyamatában, ezért a rendszer bevezetése után szükséges az orvosok kommunikációs képzése, aminek során megtanulják, hogyan lehet fenntartani a verbális és a nonverbális kommunikációt a pácienseikkel, miközben információt gyűjtenek és rögzítenek a számítógépes rendszer számára – az orvosok és a betegek csak a hatékonyabb kommunikáció megtanulása után lesznek képesek az elektronikus rendszer előnyeinek értékelésére.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!