hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Diabéteszkezelés mobilon

Magyarországon is elérhető az egyik legkorszerűbb mobiltelefon technológián alapuló diabétesz kezelést támogató eszköz.

A Medtronic Hungária Kft. február 28-án egy orvosoknak tartott szakmai tájékoztatón jelentette be, hogy a magyar cukorbetegek számára is elérhető a korszerű, okostelefon alkalmazással működő Guardian Connect folyamatos glükózmonitorozó rendszer, ami azon cukorbetegek mindennapjait könnyíti meg, akik naponta több alkalommal inzulininjekciót használnak.

A rendszer valós idejű információt ad használójának aktuális cukorértékéről, ami óriási biztonságérzet a cukorbetegnek, hiszen így elkerülheti a váratlan rosszulléteket. A technológia azt is lehetővé teszi, hogy a cukorbeteg hozzáférést biztosítson és cukoradatait megossza hozzátartozóival és az orvosával is. Ez a szintű kontroll nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a diabétesz hosszú távú szövődményeinek kockázata is jelentősen csökkenjen.

A rendszerrel a naponta több alkalommal inzulininjekciót használók valós idejű betekintést kapnak a szenzor segítségével glükózadataikhoz közvetlenül az okostelefon készülékükön. Személyre szabható értesítéseket kaphatnak, ha glükózszintjük az előre beállított szintek fölé vagy alá megy. Bármikor ellenőrizhetik aktuális cukorszintjüket mobiljukon olyan könnyedséggel, mint pl. az e-mailjeiket, az időjárást, vagy a közösségi média oldalukat.

Az első és egyetlen mobil glükózmonitorozó rendszer (CGM) személyre szabható SMS értesítésekkel, mellyel a kezeléssel megbízott személy(ek) riasztást kapnak a túl magas, vagy alacsony glükózértékekről bármilyen csatlakoztatott mobil készülékükön. A rendszer naponta automatikusan feltölti az adatokat a CareLink terápiakezelő szoftver adatbázisba, melynek köszönhetően mind a cukorbeteg, mind kezelő orvosa mentesül a napi adatfeltöltés terhe alól. A szoftver az adatokból könnyen értelmezhető jelentéseket készít a kezelés optimalizálásához.

„A folyamatos, valós idejű hozzáférés a glükózadatokhoz, továbbá a trendek és események riasztásai kulcsfontosságúak a diabétesz kezelésben. Legújabb innovációnk lehetővé teszi, hogy a naponta több alkalommal inzulininjekciót használó cukorbetegek megkapják ezt a hozzáférést – mondta Tamás Viktor, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A rendszer pici szenzora a szubkután cukor szinteket méri 5 percenként (nagyjából naponta 288-szor), és ezeket az adatokat az okostelefon alkalmazásba küldi, hogy a cukorbeteg könnyedén ellenőrizhesse azokat. A cukorbeteg használó ugyanakkor riasztásokat állíthat be az alkalmazásban, mellyel valós időben értesítéseket kap, ha cukorszintje túl magas, túl alacsony, vagy gyorsan változik, hogy megértse a trendeket, és így javíthasson napi diabétesz kezelésén. A mobilalkalmazás egyelőre iOS mobiltelefonokon érhető el, jelenleg dolgoznak az Android verzión.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!