hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Chippel védenék a transzplantált szervek egészségét

Az implantátum a szervátültetésen átesett betegek testében a beültetett szerv egészségét és oxigénszintjét követnék nyomon, írja a Mandiner.

A Kaliforniai Egyetem mérnökei mutatták be az apró, vezeték nélküli implantátumot, amely kisebb, mint egy katicabogár, és tartalmaz egy oxigénérzékelő filmet, egy mikroLED-et és egy optikai szűrőt, melyek együttesen képesek érzékelni a környező szövet oxigénszintjét. A begyűjtött információkat ultrahangos hullámokkal továbbítja egy külső eszközre. Így olyan helyekről is képesek adatokat nyerni, amihez más módon nem férnének hozzá.

A tanulmány készítői már sikeresen tesztelték az eszközt élő juhoknál, és úgy látják, hogy a későbbiekben az átültetett szervek megfigyelése mellett jelentős áttörést jelenthet az implantátum, például a koraszülöttek mentésénél és a rák kezelésénél is.

A tudósok kicsinyíteni szeretnének az eszközön, hogy akár laparoszkópos műtéttel is meg lehessen oldani az implantációt, másrészt a testben való hosszútávú túlélést akarják biztosítani. További érzékelők kialakítását is tervezik, hiszen az implantátum segítségével pH értéket, glükóz- vagy szén-dioxid-szintet is lehetne mérni, írja a Mandiner.

(forrás: mandiner.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!