hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Műholdakkal épülhet a jövő hálózata

Az űrben kereshetünk megoldást a legújabb IoT-rendszerekhez

Az IoT-rendszereket műholdakkal összekapcsoló kutatások egyre több teret nyernek. A GyártásTrend cikke.

Ahogy a műholdas szélessávú internetelérés is speciális alternatívát kínál ott, ahol nincs más lehetőség a világhálóhoz csatlakozni, a műholdak az IoT-rendszereket is támogathatják. Utóbbi ráadásul sokkal kézenfekvőbbnek is tűnik, mint a műholdas internetszolgáltatás.

A Fraunhofer Integrált Áramkörök Intézete nemrég bejelentette, hogy földi IoT-technológiáját, a MIoTy -t a műholdak is könnyedén használhatják. Az ötlet pedig annyira sikeresnek bizonyult, hogy még a SpaceX is bevásárolt belőle.

(Kép forrása: IEEE Spectrum)
(Kép forrása: IEEE Spectrum)

Azt viszont még a fejlesztő Swarm is leszögezi, hogy olyankor, amikor Wi-Fi vagy mobilhálózat is rendelkezésre áll, nem érdemes a műholdakat előnyben részesíteni. Két olyan esetet emeltek ki azonban, amikor a műholdak jelenthetnek megoldást. Egyrészt, nyilvánvaló, hogy akkor, amikor a földi infrastruktúra nem áll rendelkezésre vagy nem elég stabil, akkor az űrben rejlő potenciált célszerű használni. Másrészt, amikor több hálózaton keresztül kell haladnia az IoT-eszközöknek (például a logisztikai- és szállítmányozási rendszerek esetén), szintén érdemes lehet a műholdakhoz fordulni.

Mivel a legtöbb IoT-kommunikációs protokoll remekül működik mobil- és WiFi-hálózatokon, ez nem indokolná egy újabb csatorna bevetését. Ezek azonban kiválóan átalakíthatók úgy, hogy a műholdakkal is alkalmazhatók legyenek. Ilyen például a LoRa is, amelyet a Swarm is használ.

A műholdak fejlődésének köszönhető, hogy egyre jobb lesz a kommunikáció, kisebb a jelveszteség, ráadásul a mérési adatok továbbítása eleve nem használ el olyan sok energiát. Ezek mind abba az irányba mutatnak, hogy azokon a területeken, ahol földi infrastruktúra nem építhető ki (vagy nem gazdaságos), műholdakon keresztül bonyolítsuk az IoT-kommunikációt.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!