hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.

Laboratóriumi vizsgálatok során bekövetkező hibák és ezek megelőzése

„Csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik!” (magyar közmondás)

 

A Medical Online háziorvos rovatának júliusi számában összefoglaljuk a laboratóriumi munka során keletkező hibák okait, ezek jelentőségét és a hibákból eredő plusz költségeket. Bemutatunk egy tajwani és egy holland tanulmányt, amelyek rávilágítanak azokra a már eddig is jól ismert tényekre, hogy az orvos-informatikai rendszer megfelelő használatával, valamint az egészségügyi ellátásban dolgozók eredményes együttműködésével számos hiba megelőzhetővé válik, ami a jelentős költségmegtakarítás mellett a betegek kezelése is hatékonyabbá vált.

A hibák minden munkafolyamat jól ismert, nem kívánt elemei. A laboratóriumi munkafolyamatok szempontjából a hibákat a keletkezésük helyének függvényében a mérés előtti, a méréshez és a mérés utáni szakaszokhoz kapcsolódó hibákra tudjuk osztani. Green éa mtsai. közleménye megbecsülte a nem megfelelő minőségű vérminták és preanalitikus folyamat során bekövetkező hibák költségeit és a betegellátásra gyakorolt kedvezőtlen hatásait. Az eredmények döbbenetesek. Az orvosi hibák több mint 1 millió plusz-károsodáshoz és 44-98 ezer halálozásos vezetnek. Ez az Egyesült Államokban a halálokok sorában a nyolcadik megelőzve ezzel az emlőrákot, a szerzett immundeficiencia szindrómát (AIDS) és a közlekedési baleseteket. Költségben kifejezve 2,4 millió kórházi ellátási többletnapot eredményeznek, mintegy 17 milliárd dollárral emelve meg a kórházi ellátási költségeket. Egy másik, a New England Journal of Medicine nevű nagyon rangos orvosi folyóiratban publikált tanulmány is igazolta, hogy a betegek 11%-a potenciálisan ártalmas míg 46%-uk pedig hiányos ellátásban részesül. 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Patócs Attila, Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

A végtelenül leterhelt, és fokozott veszélynek kitett egészségügyi dolgozók számára indult egy különleges jótékonysági kezdeményezés: a lényeg, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz jussanak a frontvonalban küzdők.

Egy lehetségesen veszélyes, járványosan terjedő betegséggel állunk szemben, amely az esetek nagy részében enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. A súlyos fertőzésre és halálos szövődmény kialakulására elsősorban az idősebb korosztály, és krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek.