hirdetés
2020. február. 17., hétfő - Donát.

Abúzus és diverzió krónikus fájdalom opiátkezelése kapcsán

A vényköteles opiátkészítmények az akut és krónikus fájdalom csillapításának biztonságos és hatásos eszközei, amennyiben használatuk az orvosi előírásoknak megfelelően történik, és nem marad el a kezelés megfelelő monitorozása sem. 

hirdetés

Az opiátokra kitöltött vények száma az utóbbi években meredeken emelkedett, ezzel együtt gyakoribbá vált a nem megfeleleő használat („misuse”), az abúzus és a diverzió is. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a vényköteles opiátokkal történt mérgezések nyomán bekövetkezett halálesetek száma ugyancsak drámai emelkedést mutatott 1999 és 2010 között. Tekintettel arra, hogy az opiátok a fájdalomcsillapítás széles körben alkalmazott szerei, a klinikusoknak megfelelő eszközökkel kell rendelkezniük azon betegek azonosítására, akiknél fokozott az opiátok nem megfelelő használatának, illetve az abúzusnak és a diverziónak a kockátzata.

A vényköteles opiátokkal összefüggő aberráns magatartásformák felismerésére többféle kockázatbecslő módszert is kidolgoztak. Ezek némelyike arra szolgál, hogy előre jelezze az aberráns magatartásformákat a krónikus fájdalom azon eseteiben, amikor felmerült krónikus opiátterápia elindítása. Ilyen eszköz többek között az Opioid Risk Tool és a Screener and Opioid Assessment for Patients with Pain-Revised (SOAPP-R). Az opiáthasználattal összefüggő aberráns magatatásformák azonosítására szolgál ezen túl a Current Opioid Misuse Measure (COMM), a fájdalomcsillapítók használatával kapcsolatos kérdőív és a vényköteles gyógyszerek használatával kapcsolatos kérdőív. Ezek mindegyike alkalmas az aberráns magatartásformák előrejelzésére, ugyanakkor nem képesek elkülöníteni egymástól a nem megfelelő használatot („misuse”) és a szerekkel való visszaélést („abuse”).

Eddig kevés olyan vizsgálat látott napvilágot, melyekben a nem megfelelő használat, az abúzus és a diverzió gyakoriságát elemezték krónikus fájdalom miatt opiátokkal kezelt betegek bevonásával. Egy ilyen vizsgálatban 32%-nak találták az opiátok nem előírásszerű használatának gyakoriságát, és ennek legerősebb prediktorának az számított, ha a beteg – saját bevallása szerint – a gyógyszerszedés előtt alkoholt vagy kokaint fogyasztott, de ezen túlmenően kockázati tényezőnek bizonyultak a kábítószer vagy alkohol hatása alatt elkövetett bűncselekmények is.

A fájdalom miatt kezelt betegek számára nem áll rendelkezésre diagnosztikai eszköz a nem megfelelő használat, abúzus és diverzió azonosítására. Ezt felismerve Setnik és Soland kérdőívet állított össze a vényköteles opiátokkal kapcsolatos aberráns magatartásformák értékelésére. A Self-Reported Misuse, Abuse, and Diversion Questionnaire (SR-MAD) olyan kérdéseket tartalmaz, melyek alapján felmérhető e magatartásformák jelenléte és gyakorisága, ezen túlmenően alkalmasak a magatartásformák mögött meghúzódó motivációk feltárására is, mely alapján elkülöníthető egymástól a nem megfelelő gyógyszerhasználat és az abúzus.

Betegek és módszerek

Jelen klinikai vizsgálat a SR-MAD korai verziója alapján elemezte az opiáthasználattal összefüggő aberráns magatartásformákat. A nem megfelelő használat, abúzus és diverzió előfordulását két nem validált kérdőív segítségével mérték fel: az egyiket a vizsgáló, míg a másikat maga a beteg töltötte ki (Self-Reported Misuse, Abuse, and Diversion [SR-MAD]). Ezen túlmenően a validált Current Opioid Misuse Measure (COMM) tesztet használták és végeztek drogtesztet a vizeletből is.

Eredmények

A vizsgálók által megvizsgált 684 beteg közül 537-en küldték vissza a SR-MAD önértékelést. A betegek többségét a vizsgáló kis kockázatúnak minősítette a nem megfelelő használat (84,2%), az abúzus (89,3%) és a diverzió (94,3%) szempontjából. A SR-MAD-ot visszaküldő betegek 60%-a jelölte meg azt a válaszlehetőséget, hogy az előírtnál nagyobb mennyiségben szedi az opiátot, és 10,9%-uk ismerte el, hogy korábban előfordult, hogy összerágta vagy összetörte az opiátkészítményt. A COMM-ot kitöltő betegek közül 40,6% elégítette ki az aberráns magatartásformák kritériumait. A COMM eredményei jó korrelációt mutattak a vizsgáló megítélése alapján meghatározott kockázati szinttel. A betegek egyharmadánál (33,8%) a vizeletből végzett drogteszt legalább egy alkalommal kóros eredményt adott.

Következtetések

A fájdalom megfelelő kezelésére tett erőfeszítések egybeesnek azokkal a célkitűzésekkel, hogy csökkentsük a vényköteles opiátokkal kapcsolatos nem megfelelő használatot, abúzust és diverziót. Ebben a vizsgálatban kétféle kérdőívet alkalmaztak a krónikus fájdalom miatt rendelt vényköteles opiátok használatához társuló aberráns magatartásformák azonosítására. A nem megfelelő használatra, abúzusra és diverzióra vonatkozóan a vizsgáló által gyűjtött adatokat összehasonlították a betegek önbevallásából nyerhető adatokkal. Bár a résztvevők többségét a vizsgáló a nem megfelelő használat, abúzus és diverzió szempontjából kis kockázatúnak minősítette, a SR-MAD és a COMM jelentős részüknél aberráns magatartásformákat jelzett, és a vizeletből végzett drogteszt egyharmaduknál pozitívnak bizonyult.

További kutatások szükségesek az alapellátásban dolgozók által felismert és a tényleges kockázat közötti különbségek mögött álló tényezők azonosítására.

 

Forrás: Setnik B, et al. A multicenter, primary care-based, open-label study to identify behaviors related to prescription opiát misuse, abuse, and diversion in opiát-experienced patients with chronic moderate-to-severe pain.  Journal of Pain Research. 2015;8:361–373.

 

Dr. Simonfalvi Ildikó
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A háziorvostan rovat szerkesztői

Háziorvos rovat szerkesztői

Aktuális rovatszerkesztő


 

 

 

Dr. Patócs Attila

egyetemi docens

Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Szakmai önléletrajz

Shirley Chaney vaszkuláris demenciával élő férjét támogatja. 53 év házasságot követően a nőnek nagy nehézséget jelentett a betegség következményeinek elfogadása, ezért úgy döntött, haragját, szomorúságát és reménytelenségét – azaz személyes gyászfolyamatát – a művészet segítségével fejezi ki.

Sok szempontból jellemző Zsolt most következő története, melyben nem csak az osztrák egészségügy gyorsaságáról és színvonaláról ír, de az is kiderül, hogy végül magyar orvoshoz került…