hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

WHO: valószínűleg nincs hatása a koronavírusra a remdesivirnek

Az eredetileg az ebola- és a marburg-vírusfertőzés kezelésére kifejlesztett antivirális gyógyszer drága és semmi nem bizonyítja, hogy hatásos lenne, közli a szeretlekmagyarorszag.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy hatásos lenne a súlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek kezelésében a remdesivir, írja a The Guardian. Ez az egyik olyan készítmény, amit az október elején kórházba került Donald Trumpnak adtak, és amit már Magyarországon is gyártanak és alkalmaznak egyes betegek esetében.

A világszervezet szolidaritási alapja véletlenszerűen osztotta ki több országban a betegeknek az egyes gyógykészítményeket, köztük a remdesivirt is. A készítménnyel 7000 fertőzöttet kezeltek, a beérkezett adatok alapján megállapították, hogy semmivel sem nőtt a túlélési esélye azoknak a súlyos állapotú covidos betegeknek, akik kapták a gyógyszert, mint akik nem. A remdesivirrel kapcsolatban ráadásul több probléma is felmerült: rendkívül drága és intravénásan kell beadni.

Az év elején még nagy reményeket fűztek a vírusellenes készítményhez. A remdesivir egyike azon kevés gyógyszereknek, amiknek az amerikai gyógyszerügyi hivatal sürgősségi engedélyt adott a Covid-19 kezelésében. A remdesivirrel szemben hatékony lehet a dexametazon nevű szteroid, ami minden nyolcadik ember életét megmenti a kórházba került súlyos állapotú koronavírusos betegek közül. Utóbbi készítményt is alkalmazták Donald Trump októberi kezelése során. Trump a Regeneron nevű gyógyszeripari cég antitest koktélját is megkapta, ami a tudósok szerint szintén ígéretesnek tűnik, bár a széles közönség számára egyelőre nem elérhető, írja a lap.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés