2020. december. 05., szombat - Vilma.
hirdetés
hirdetés

Ünnepelt a diabetológus „család”

Tudományos előadásokkal és személyes méltatásokkal köszöntötték az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dr. Madácsy László nyugalmazott egyetemi tanárt, az MTA doktorát.

Tudományos előadásokkal és személyes méltatásokkal köszöntötték az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dr. Madácsy László nyugalmazott egyetemi tanárt, az MTA doktorát. Egy család számára mindig öröm születésnapot ünnepelni, ezen az alkalmon pedig nemcsak Madácsy László rokonai, hanem a klinikai, diabetológus „családja” is tiszteleg a professzor elmúlt 80 éve előtt – mondta dr. Szabó Attila, az I. Sz. Gyermekgyógyászati klinika igazgatója az ünnepséget felvezetve.

Dr. Tulassay Tivadar rector emeritus köszöntőjében szólt az idő megfoghatatlanságáról, és elmondta, hogy ő maga mintegy 30 esztendőt követett végig Madácsy professzor 80 évéből. Ismertette az ünnepelt életének fontosabb mérföldköveit, kitérve rá, hogy a professzor nagyműveltségű polgári családból származik, édesapja irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár volt. Az irodalmi környezet ellenére Madácsy László az orvosi egyetemet választotta, Szegeden végzett 1961-ben, majd az ország vezető intézményeiben tevékenykedett gyermekgyógyászként. Érdeklődése a diabétesz irányába fordult, a 60-as évek második felében nagy szerepe volt abban, hogy elindult és megszerveződött a vidéki cukorbetegellátás – emelte ki Tulassay Tivadar. 1991-ben került az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikára, közvetlenül akkor lettek munkatársak – tette hozzá. Madácsy László tudományos és orvosi munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, máig nemzetközi szervezetek kérik ki véleményét. A rector emeritus szelíd, csendes, visszafogott emberként írta le az ünnepeltet, aki sosem akart átgázolni másokon a saját sikerei érdekében. Szerinte a 80. év a számvetés ideje is, ezért azt kérte Madácsy Lászlótól, hogy a tükörbe nézve gondoljon mindarra a tudásra és értékrendre, amit a környezetének adott.

A születésnapi tudományos ülésen a klinika diabetológus munkatársai tartottak előadásokat. Dr. Körner Anna egyetemi docens szólt a Magyar Diabetológus Társaság Gyermekdiabétesz Szekciójának megalapításáról, aminek 1986-2000-ig Madácsy László volt az elnöke, aki többek között az International Study Group of Diabetes in Children (az International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes – ISPAD elődjének) vezetőségi tagja is volt. Megemlítette még többek között a Magyar Gyermekorvosok Társasága (Bókay János emlékérem, Schöpf-Mérei emlékérem) és a Magyar Diabetes Társaság (Hetényi Géza-pályadíj és emlékérem, Pro Diabetologia Díj) által adományozott díjakat hozzátéve, hogy a professzort 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Dr. Luczay Andrea adjunktus a gyermekdiabetológiai innovációról beszélt, ismertetve az inzulinpumpák és szenzorok típusait. Utóbbiakról többek között elmondta, hogy ma már lehetőség van a vércukorszint figyelemmel kísérésére mobiltelefonos alkalmazással is, amely képes riasztást küldeni vészhelyzet esetén. Mint felidézte, az első CGMS inzulinpumpát 2002-ben hozta a klinikára Madácsy László. Az eszköz nemcsak az inzulinszint méréséhez használható, hanem például a vesetranszplantáltaknál, valamint az intenzív osztályon is figyelik vele a betegeket.

Dr. Tóth-Heyn Péter, a klinika igazgatóhelyettese az európai és nemzeti diabétesz társaságok együttműködésével a cukorbeteg gyerekek ellátásának fejlesztését célzó ún. SWEET projekt hazai eredményeit ismertette nemzetközi összehasonlításban. Szólt róla többek között, hogy a klinika – amely országos szinten a cukorbeteg gyermekek ellátásának legfőbb centruma – gondozási eredményei nem maradnak el az európai élmezőnytől, sőt, kifejezetten alacsony az elhízás előfordulása a gondozottak körében.

Dr. Szabó Attila személyes élményként felidézte, hogy szigorlata, valamint a szakvizsgája során Madácsy László is tagja volt a vizsgabizottságnak, ezért, mint mondta, saját szakmai tudásának egyik mérője az ünnepelt volt. Köszönetet mondott az együtt eltöltött 23 évért, és egy letűnőben lévő értékrend képviselőjének nevezte a professzort, aki egyfajta zsinórmérték a klinika számára. Hangsúlyozta, sosem engedte meg sem magának, sem munkatársainak, hogy a magas színvonalú ellátástól akár rövid időre is eltérjenek. Hozzátette, hogy a nyugalmazott egyetemi tanár a mai napig tevékenyen részt vesz a diabetológiai viziteken.

A köszöntéseket fogadva Madácsy László humoros aforizmákat olvasott fel a 80 éves korról, például egy amerikai mondást, miszerint ilyenkorra az ember már mindent tud, de nem emlékszik semmire. Köszönetet mondott az előadásokért és köszöntésekért, és viszont kívánta a felszólalók számára valamennyi elhangzott jókívánságot.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!