hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Újabb szakmai irányelv készült el

Megújult a krónikus orrmelléküreg-gyulladások kezelésének egészségügyi szakmai irányelve, amely meg is jelent az Egészségügyi Közlönyben.

A krónikus rhinosinusitisről (CRS) címmel jelent meg új egészségügyi szakmai irányelv az idült orrmelléküreg-gyulladás kezeléséről. Az irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Fül-orr-gégészet Tagozata készítette el.

Az idült orrmelléküreg-gyulladás (CRS) krónikus betegség, kezelése pedig a 10 legköltségesebb eljárás között szerepel. A betegek életminősége rossz, produktivitásuk erősen csökkent, a betegséggel kapcsolatban pedig számos klinikai kérdés nyitott és megválaszolatlan. A tünetek inhomogének, ezért törekedni kell az egységes és mérhető tüneti, diagnosztikai módszerekre, hogy a vizsgált betegpopulációk egységesek és homogének legyenek. Ennek érdekében követni kell az elérhető legújabb kutatási eredményeket.

A CRS-szes betegek releváns leleteivel és adataival országos adatbázis készül, amelynek rendkívül fontos terápiás és tudományos előnyei lesznek a jövőben. Az ellátó orvosok és betegek kooperációja alapvető jelentőségű, ennek előmozdítása fontos célja a szakmai ajánlásnak.

A fül-orr-gégész szakorvos feladata, hogy a sok esetben epidemiológiai jellegű diagnózist és kezelést pontosítsa, illetve szükség esetén kiegészítse és javaslatot tegyen a további vizsgálatokra és ellátásra.

A témában magyar szakmai ajánlás legutóbb 2014-ben jelent meg. Az új egészségügyi szakmai irányelv elérni kívánt céljai közé tartozik többek között a CRS-ben szenvedő betegek életminőségének és tüneti kontrolláltságának javítása, valamint a szövődményes esetek számának csökkentése.

Az egészségügyi szakmai irányelv az alap és szakellátást végző szakmák orvosai számára igyekszik a napi gyakorlatukhoz, a legújabb bizonyítékokra épülő ajánlásokat megfogalmazni. Javasolható minden betegnek és hozzátartozóiknak, betegképviseletek és civil szervezetek számára, akik az egészségügyi szakmai irányelv elolvasásával összefoglaló szakmai tájékoztatást kapnak a hazai ellátás lépéseiről.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés