2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés
hirdetés

Újabb, ritka mellékhatást találtak az AstraZeneca vakcinánál

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca oltása a gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja, írja a hvg.hu.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakemberei a napokban javaslatot tettek arra, hogy egy újabb mellékhatással egészítsék ki az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltáshoz kapcsolódó listát. A Reuters beszámolója szerint úgy találták, a szérum egy alapvetően ritka megbetegedést, a gerincvelőt érintő gyulladást okozhat. Az EMA 2021 októberében hasonló figyelmeztetést adott ki az egydózisú Johnson & Johnsonnal kapcsolatban is.

Az úgynevezett transzverzális myelitis a gerincvelő szürke- és fehérállomány gyulladását jelenti. A megbetegedés rendkívül ritka, egymillió emberből 1–5 ilyen megbetegedést regisztrálnak a szakemberek. A gyulladással a karok és a lábak gyengesége, a húgyhólyag és a bélrendszer működésének zavara, illetve szenzoros tünetek jelentkezhetnek.

Az EMA szakemberei szerint a két oltás, valamint a megbetegedés között ok-okozati összefüggés áll fenn. Ugyanakkor hozzátették: a védőoltás előnyei még így is messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.