2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés
hirdetés

Új potenciális gyógyszercélpont a melanóma kezelésében

A PharmaOnline szerint a Yale Cancer Center kutatói a Nature folyóiratban számoltak be vizsgálatuk eredményéről, mely szerint a KDM5B nevű fehérjének komoly szerepe van abban, hogy a szervezet immunrendszere, vagy az onkológiai kezelések során alkalmazott immunterápiás készítmények ne érjék el a kívánt célt a melanóma elleni küzdelem során.

A vizsgálat során a kutatók kimutatták, hogy a KDM5B lebontásával robusztus adaptív immunválasz indukálható, és az immun-ellenőrzőpont gátló készítmények hatásossága is javul.

Az eredmények szerint a KDM5B a SETDB1 génnel együttműködve gátolja bizonyos fehérjék termelődését, mint amilyen például az MMVL30. Ez a fehérje fontos szerepet játszik az RNS és DNS érzékelési útvonalakban és az ezektől függő interferonválaszok során, melyek a tumor elpusztítását és az immunmemória felépülését segítik elő.

A Yale kutatói további vizsgálataik során a felfedezésükön alapuló új gyógyszerek fejlesztését tűzték ki maguk elé.

Forrás: Qin Yan, KDM5B promotes immune evasion by recruiting SETDB1 to silence retroelements, Nature (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.