hirdetés
2023. január. 27., péntek - Angelika.
hirdetés

Új neuropathia centrum Győrben

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, amely mintegy 150 ezer cukorbeteget érint. Mostantól a Semmelweis Egyetem budapesti Neuropathia Központja mellett a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is várja a betegeket.

Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz – a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene - sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról. Ezért óriási jelentősége van a rendszeres megelőző szűrésnek és a pontos diagnózisnak, amelyre eddig elsősorban a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján tizenkét éve működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központban volt lehetőség. Mostantól a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház is várja a betegeket a súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére.

A Neuropathia Központ

A neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására 1998. óta a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ nyújt lehetőséget, mely a legfelszereltebb neuropathia diagnosztikai labor az országban. A klinika világviszonylatban is kiemelkedő tudományos kutatómunkát végez a neuropathiával kapcsolatban. Talán éppen ennek köszönhetően vált mára túlterheltté, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb neuropathia szűrőállomások létrehozását tette szükségessé.

Az Északnyugat-Magyarországi Neuropathia Központ

A szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására alkalmas centrum Győr-Moson-Sopron megye mellett a Nyugat-Magyarországon élő, elsősorban Komárom-Esztergom, Veszprém és Vas megye lakosságát látja el, így jelenleg további, közel másfélmillió ember számára nyílik lehetőség e súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére és kezelésére.

Miért fontos a szűrés?

A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért is fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes neuropathia miatt végzett lábamputációk számát.

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30 százalékát érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. A neuropathiának három típusát különböztetjük meg: a motoros (motoros idegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropathiát.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között.

A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A neuropathia a lábamputációk 85 százalékáért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg évi 2000-3000 amputált lábat jelent. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelni kezdenék a betegséget.

Diagnosztikai módszerek és eszközök

A diabéteszes neuropathia egyes esetekben egészen egyszerű eszközökkel diagnosztizálható, máskor azonban szükség lehet bonyolultabb vizsgálatokra is, mint amilyen a Neurometer, MEDOC, pedobarográf vagy az autonóm szív-érrendszeri vizsgálatokra szolgáló Ewing-tesztek.

Kalibrált hangvilla

A szenzoros neuropathia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására a 128 Hz-es, Riedel-Seiffer féle kalibrált hangvilla szolgál, melyet egy normális hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg lábán csontos alapra helyezik. A beteg akkor jelez a vizsgálatot végző személynek, amikor már nem érzi a rezgést - a vizsgáló ekkor leolvassa a 8-fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropathia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

Monofilament

Egyszerű vizsgálati eszköz a 10 g súlyú nylon monofilament, amely a nyomásérzet vizsgálatára szolgál. Az eszközt 90 fokos szögben 1,5 másodpercig kell a vizsgálati helyre (talp több pontja) helyezni. Érzékeny módszer a talpi fekély előrejelzésére.

Neurométer

Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurometerrel végzett vizsgálat, amely során az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során 1 cm átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérzi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropathia korai és késői stádiuma is kimutatható.

Tip Therm

A bőr hideg-meleg érzetétének vizsgálatával a korai sensoros neuropathiás károsodást mutatja ki. A Tip-Therm egyik vége fém, másik műanyag polimer. A fémes véget az egészséges egyének hidegebbnek érzékelik a műanyag végnél, a neuropathiás betegek nem éreznek különbséget a két vég között.

Neurotip

Fájdalomérzet vizsgálatára alkalmas, steril, tompa tű. A tű bőrhöz érintésével az orvos azt vizsgálja, hogy a beteg érzi-e a szúrást vagy sem.

Neuroteszt

Az autonóm neuropátia és a diabéteszes láb szindróma korai kimutatására alkalmas önellenőrző teszt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.