hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új gyógyító eljárást hozott Amerikából

Semmelweis-díjat kapott dr. Csanádi Zoltán, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára. A HAON beszélgetett vele.

– Szegedi születésű vagyok, a Szegedi Orvostudományi Egyetemen kaptam az általános orvosi diplomámat 1984-ben. A szívgyógyászat már hallgatóként megtetszett, ezen a területen kezdtem dolgozni Szegeden – idézte fel kérésünkre pályája indulását Csanádi professzor. Pályája fontos mérföldkövének tartja, hogy 1992–95 között három évet dolgozott Ontario államban, Kanadában. – Itt a szívritmus­zavarok kezelésének olyan új módszereit tanultam meg, amelyeket az amerikai kontinensen is akkoriban kezdtek alkalmazni. Ezek olyan szívkatéteres műtétek, orvosi terminológiával katéterablációs technikák, amelyekkel különböző szívritmuszavarok gyógyíthatók a szívbe vezetett katétereken keresztül, úgy, hogy a ritmuszavar kiindulását, az esetleges elektromos hibákat megkeressük a szíven belül, és hőleadással kiiktatjuk. Sok probléma így véglegesen megoldható, teljes gyógyulás érhető el – magyarázta a professzor. Mint mondta, ez a módszer akkor nemhogy itthon nem létezett még, de a világban is újnak számított. Ugyancsak ebben az időben jelentek meg a beültethető elektromos eszközök új változatai, a beültethető defibrillátorok, amelyek lényegében a pacemaker továbbfejlesztett változataként már nemcsak a lassú, hanem a gyors szívműködés okozta életveszélyes állapotokat is képesek kezelni.

– Kanadából 1995-ben jöttem haza Szegedre és hozzáláttam bevezetni, meghonosítani ezeket a technikákat. Felépítettem a klinikán a korszerű aritmológiát, vagyis a szívgyógyászatnak a szívritmuszavarokkal foglalkozó ágát, számos kollégát tanítottam meg ezekre a módszerekre. Nemcsak Szegeden, de számos helyen az országban tanítottam, bemutató műtéteket végeztem; jó érzéssel tölt el, hogy az itthon ma ezen a területen dolgozó kollégák közül sokan rövidebb-hosszabb ideig dolgoztak mellettem – mondta el a professzor. – 2004-ben Édes István professzor hívott Debrecenbe, itt akkor még nem működtek ezek az eljárások. A debreceni klinikán is elkezdtem a korszerű ritmuszavar-kezelést, sok fiatal munkatársamat megtanítottam az új módszerekre, ma már egy nagy csapat végzi a Debreceni Egyetemen ezeket a beavatkozásokat.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: HaOn)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés