2020. március. 31., kedd - Árpád.
hirdetés
hirdetés

Új app segít felmérni a HCV fertőzöttség kockázatát

A Májbetegekért Alapítvány kifejlesztett egy HepaCare® nevű mobil applikációt, amellyel a felhasználó felmérheti hepatitis B (HBV), valamint a hepatitis C (HCV) fertőzöttségének kockázatát.

hirdetés

Világszerte mintegy 70 millióra, Magyarországon 50 ezerre tehető a hepatitis C vírussal fertőzöttek száma. Az áprilisban Párizsban tartott, májbetegségekkel foglalkozó nemzetközi konferencián a szakértők megerősítették, hogy korszerű gyógyszerekkel lényegében minden fertőzöttben elpusztítható a kórokozó.

A hepatitisz C elsősorban vérrel, vérkészítménnyel vagy vérzéssel járó beavatkozással terjedő fertőző betegség. A fertőzés elszenvedésekor ritkán alakul ki heveny (akut) májgyulladás, ám a fertőzés az esetek nagyobb részében, 50–70%-os arányban krónikussá válik, ami legtöbbször tartós májgyulladással jár (idült HCV fertőzés). Ilyenkor – kezelés nélkül – hosszú évtizedek alatt májzsugorhoz, májrákhoz és ezek következményeihez vezethet. Más esetekben az idült fertőzés az esetek 10–20%-ában májgyulladás nélkül zajlik.

Napjainkban a legfőbb fertőzési út az intravénás kábítószer-használat. Ritkább az egyéb, legtöbbször szintén vérzéssel kapcsolatos átviteli mód: szülés, szexuális átvitel, felszippantható kábítószer az orrnyálkahártya sérülése, közösen használt eszköz, nem megfelelő higiénés körülmények között végzett akupunktúra, tetoválás, testékszer behelyezése, közös borotva-, manikűrolló-, vagy fogkefehasználat, illetve orvosi beavatkozások, pl. vesepótló kezelés esetén.

A vérkészítmények 1992-ben megkezdett, erre is kiterjedő ellenőrzése előtt a vérrel, vérkészítménnyel történő átvitel volt a legjellemzőbb. Napjainkban a vérkészítményeket szigorúan ellenőrzik, az egészségügyi ellátások pedig egyszerhasználatos eszközökkel, megfelelő higiénés rendszabályok betartásával történnek. Ezért a vírusátvitel veszélye az orvosi ellátás során manapság elenyésző. Ugyanakkor az 1992 előtt vért, vérkészítményt kapók veszélyeztetetteknek tekintendők és szűrendők.

A szexuális úton történő fertőződés valószínűsége tartós párkapcsolatokban elenyésző (1-2%), de bizonyos szexuális szokások szintén veszélyforrásnak tekinthetők (különösen férfi homoszexualitás, promiszkuitás, partnerek gyakori váltogatása). A fertőzött anyák újszülöttjei néhány százalékban fertőződnek meg.

A fertőzöttség vizsgálata nem része a rutin betegellátásnak, a szokásos orvosi ellátások során a fertőzöttségre általában nem derül fény, pedig az időben történő felismerés lehetőséget ad a nem ritkán súlyos következmények elkerülésére vagy azok kockázatának csökkentésére. Éppen ezért indokolt esetben célzott szűrővizsgálatra van szükség.

A Májbetegekért Alapítvány kifejlesztett egy HepaCare® nevű mobil applikációt (iOS és Android operációs rendszerekre). Ez egy kockázatbecslő kérdőív és betegtájékoztató rendszer, amellyel a felhasználó felmérheti a hepatitis B (HBV) valamint a hepatitis C (HCV) fertőzöttségének kockázatát (nagyon magas, az átlagosnál magasabb, vagy az átlagosnál nem magasabb kockázat). A kockázatbecslés szakmai meggondolásokon alapul, de a kérdőív nem validált. Az appot letöltők abban kapnak segítséget, hogy eldönthessék, szükséges-e szűrővizsgálaton részt venniük, megtudhatják, hol és hogyan vehetnek részt szűrésen, illetve hogy szükség esetén hol és hogyan kaphatnak megfelelő ellátást.

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Hepatológiai Szekciója megerősítette: az időben történő felfedezéssel és kezeléssel megelőzhető a májzsugor, elkerülhetők a súlyos következmények; a korszerű, új gyógyszerekkel pedig lényegében minden fertőzöttnél elpusztítható a vírus. A betegségről, a veszélyeztetettségről és a kezelési lehetőségekről bárki tájékozódhat a betegszervezetek és szakmai társaságok honlapjain (www.hepacare.hu, www.hepreg.hu), valamint háziorvosánál.

(forrás: Magyar Gasztroenterológiai Társaság, ACG Reklámügynökség Kft.)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!