hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Többen követtek el öngyilkosságot 2020-ban, mint 2019-ben

A 444.hu szerint az elmúlt évtizedek trendjeitől eltérő eredmény oka, hogy a járvány miatt visszavágták a pszichiátriai ellátást.

Nagyot ugrott az öngyilkosságok száma 2020-ban: 1706-an vetettek véget az életüknek, míg 2019-ben 1550-en. Ez 10 százalékos növekedés, a rendszerváltás óta egyszer sem volt példa hasonlóra. Legfeljebb 2-3 százalékos emelkedések fordultak elő, például a 90-es és a kétezres évek második felében, de hosszú távon egyre csak javult a helyzet.

Hárommal több nő és 153-mal több férfi lett öngyilkos 2020-ban, mint 2019-ben. A férfiaknál ez 13 százalékos növekedést jelent, míg a nőknél az 1 százalékot sem éri el.

„Mintha jelentkezett volna még egy „fertőző betegség”, ami nemek szerint válogat” – mondta a 444.hu-nak Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke, akinek egyelőre csak hipotézisei vannak, mi állhat a háttérben. Elképzelhetőnek tartja, hogy azokban a családokban, ahol a hagyományos nemi szerepeket követik, a válság miatt munkájukat vesztett, családfenntartó férfiak nehezebben viselték a megélhetési gondokat.

De ennek alátámasztásához látnunk kellene az öngyilkosok korosztályi megoszlását, amit még nem hoztak nyilvánosságra.

Logikusnak tűnik a járványban keresni a növekedés magyarázatát, de nem annyira magától értetődő az összefüggés, mint elsőre hinnénk. A vírus megjelenését követő néhány hónapban a világ számos pontján, például az Egyesült Államokban, az olaszországi Lombardiában, Németországban és még jó néhány fejlett országban visszaesett az öngyilkosságok száma.

Egy ezzel foglalkozó tanulmány szerint a szorongással, stresszel, félelemmel járó társadalmi trauma sokakban először az összetartozás, a szolidaritás érzését ébresztette fel. A túlélésbe és a tudomány győzelmébe vetett hit, a közös küzdelem tudata alkalmas lehetett arra, hogy sokan a nehézségek ellenére is reménnyel tekintsenek a jövőbe. Más megrázkódtatások, akár háborúk, természeti katasztrófák idején is megfigyelték ezt a jelenséget: először a szokásosnál kevesebben, aztán többen követnek el öngyilkosságot.

Részletes adatok híján egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarországon a nemzetközi trendekkel szemben már tavasszal megugrott-e az öngyilkosságok száma, vagy csak az év második felében. Előbbire utal, hogy Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke már az első hullám idején találkozott ilyen beszámolókkal. „A helyszínelő rendőrökben a szokásosnál többször merült fel, hogy talán mégsem baleset, hanem öngyilkosság történt. Ezekből a történetekből persze nem vonhatunk le általános következtetéseket.”

Ha a járvány már kezdetben így megemelte az öngyilkosságok számát, az azért is riasztó, mert elképzelhető, hogy később még tovább romlott a helyzet. Ebben majd akkor láthatunk tisztán, ha nyilvánosságra hozzák a 2021-es adatokat.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés