hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A bevezetés féléves tapasztalatai

Támogató véradás, az önkéntes véradás új lehetősége

Az OVSZ által hat hónapja bevezetett új véradási forma sikerrel terelte át a véradókat a szakmailag elavult „direkt módon irányított véradási” formából az új, „támogatói véradás” kereteibe.

Hazánkban az emberi vér és a vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokat, valamint ezek alapvető technikai követelményeit az EüM-rendelet szabályozza (1). A jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy a donor a véradás során úgy rendelkezzen, hogy a levett vérét egy meghatározott, kedvezményezett személy kapja. Ezt a folyamatot nevezzük direkt módon irányított véradásnak. Ha a donor és a recipiens között orvosszakmai kizáró ok nincs, és a leadott vérből készült vérkészítmény gyógyító célra alkalmas, a direkt módon irányított véradásból származó vérkészítményt – kevés kivétellel – a kedvezményezett részére kell biztosítani.

 

Direkt módon irányított véradás 

 

A direkt módon irányított véradás a múlt században vált világszerte gyakorlattá. Elterjedésének alapvető oka a vérrel átvihető, akkoriban még ki nem mutatható vírusoktól való félelem volt (pl. HCV, HIV). A direkt módon irányított véradáskor a beteg vérigényét a hozzátartozók, közvetlen ismerősök biztosították, melynek jelentős véradásszervezési és vérbiztonsági árnyoldala van (2). Bár a jelenlegi szűrővizsgálatok – különösen a NAT technika – alkalmazása mellett a vírusfertőzés átvitelének kockázatát elenyésző, az irányított véradás iránti társadalmi igény megváltozott motivációval megmaradt. A jelenség egyik oka a tervezhető transzfuziológiai beavatkozások számának növekedése, melyeknek minimális halasztását is nehezen tolerálja a beteg érzelmileg, ezért a kezelőorvos irányított véradásra ösztönzi a hozzátartozókat.

 

A vérrokonok közötti direkt irányított véradás kockázatai

 

A vérrokonok közötti direkt irányított véradás azonban számos – elsősorban immunológiai – kockázattal jár, ami miatt a transzfúziós gyakorlatban csak a szakmai szempontból kikerülhetetlen esetekben van létjogosultsága (3). A rokontranszfúzió legsúlyosabb szövődménye a potenciálisan halálos kimenetelű graft versus host betegség (GVHD), melynek kivédésére a vérkészítményeket gamma besugárzással kell kezelni (3, 4). A technológia költséges, időigényes, logisztikai nehézséget okoz, rontja a vérkészítmények hatásosságát és csökkenti azok felhasználhatósági idejét. 

 

A direkt módon irányított véradás kivitelezésének nehézségei

 

Véradószervezési szempontból gondot okoz, hogy a direkt módon irányított véradás feltétele a donor-recipiens közötti AB0 vércsoport-azonosság megléte, ezért szándéka ellenére sok véradó nem tud élni ezzel a lehetőséggel, és ezt negatívan éli meg. Külön ellátási nehézséget okoz, hogy a leadott vér kompatibilitását a véradó és a recipiens vércsoport-azonossága nem garantálja, ezért sok esetben a vérválasztás során derül ki, hogy az irányítottan adott vér mégsem adható a kedvezményezett betegnek. A direkt módon irányított véradás eredeti formájában összeférhetetlenné vált az időközben megjelenő adatvédelmi (GDPR) szabályokkal, ugyanis a vér sikeres irányításához a véradónak rendelkeznie kell a beteg érzékeny azonosítási és egészségi adataival, amelyek felhasználásához meg kell kapnia a beteg dokumentált, jogi érvényességű felhatalmazását (5). 

 

A támogató véradás

 

Fentiek miatt az OVSZ 2021. év októberétől jelentősen megváltoztatta a direkt módon történő irányított véradás szabályait, és ezzel párhuzamosan bevezette az irányított véradás „TÁMOGATÓ VÉRADÁS”-nak nevezett új formáját. Jelentős változás, hogy a donornak a recipiens nevén kívül csak annak tajszámát kell ismernie. Ez lehetővé teszi, hogy a véradó közvetlenül megnevezheti a kedvezményezett beteget, és más donorokat is aktivizálhat a recipiens számára történő véradásra. A támogatói véradás során a leadott vér nem közvetlenül a kedvezményezett beteghez kerül, hanem az országos készletet növeli. A támogató céllal adott véregységek mennyiségét az OVSZ számítástechnikai rendszere nyilvántartja, és igény esetén a közös készletből a szakmailag legmegfelelőbb vérkészítményt bocsátja rendelkezésre a kedvezményezett számára.

 

A támogató véradáskor a donor és a beteg közötti vércsoport-azonosság tehát nem követelmény (6). Támogató véradásnál az irányított vért nem kell szállítani a véradási helyről a felhasználóhoz, ezért a logisztikai feladatok egyszerűsödnek. A vérminták kivizsgálásához szükséges kb. tíznapos időt nem kell kivárni, ezért az irányított vér már másnap, bármelyik kórházban rendelkezésre áll. Miután nem szükséges a vérkészítmények gamma besugárzása, azok felhasználhatósági ideje nem rövidül.

 

A támogató véradás bevezetése előtti négy év adatai alapján, a donorok átlagosan 2000 E vért adtak havonta irányított módon. A támogató véradás fél évvel ezelőtti bevezetése óta havonta 4900 E irányított véradás történik. Ebből közel 4700 E támogató véradás, és alig több mint 200 E a direkt módon adott vér. Miután a véradások összesített mennyiségében számottevő többlet nem mutatkozik, az irányított véradások számának havi 2900 E-vel való megemelkedése az anonim véradás és az irányított véradás arányának eltolódásából adódik. 

 

Az új, támogató véradási forma bevezetése zökkenőmentesen történt, és a fenti számok alapján látványos sikerrel indult a program. 

 

A támogató véradás érezhetően javítja a véradók megelégedettségét, akik megkötöttség nélkül ajánlhatják fel vérüket a kiválasztott betegeknek, csökkentve ezzel az eddigi konfliktushelyzeteket. Az új rendszer egyszerűsége miatt nagyban hozzájárul a klinikus, a beteg, a beteg hozzátartozói és az OVSZ közötti nyílt kommunikációhoz, továbbá javítja a beteg és klinikus biztonságérzetét a tervezett műtéteknél.

Az OVSZ nyilvántartási rendszerében tisztább, átláthatóbb kép alakult ki az irányított vérkészítmények készletéről és felhasználásáról. 

 

Az adatok ismeretében további lépéseket kívánunk tenni annak érdekében, hogy a támogató véradás az „ágy melletti véradásszervezés” hatékony eszköze legyen, és ezáltal meg tudjuk szólítani a betegeknek azokat az ismerőseit, akik véradási szándékukban még bizonytalanok.

 

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

 

 

IRODALOM

 

  1. 3/2005. (II. 10.) EüM rendelet az emberi vér és vérkomponensek gyűjtésére, vizsgálatára, feldolgozására, tárolására és elosztására vonatkozó minőségi és biztonsági előírásokról, valamint ezek egyes technikai követelményeiről

  2. Lichtiger B. Directed/Designated Blood Donations: A Controversial Alternative in Transfusion Therapy Section of Transfusion Medicine and Laboratory Immunology at The University of Texas M. D. Anderson Cancer Center.(Jul-Sep 1993)

  3. Guide to the preparation, use and quality assurance of blood components; Recommendation No. R (95) 15 20th Edition European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM) Council of Europe 7, allee Kastner CS 30026 F-67081 STRASBOURG FRANCE p.: 152 / p.: 188

  4. Patel K, Patel K, Ranjan R et al. Transfusion Associated Graft Versus Host Disease Following Whole Blood Transfusion from an Unrelated Donor in an Immunocompetent Patient. Indian J Hematol Blood Transfus. 2010;26(3):92–95.

  5. 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

  6. https://www.ovsz.hu/hu/ver/iranyitott-veradas

DR. JENEI BÉLA, Országos Vérellátó Szolgálat, Minőségbiztosítási Igazgatóság
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés