hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Szűrővizsgálatra várva

Ha az 50 év felettieket tízévenként egyszer endoszkópiás módszerrel megvizsgálnák, a vastagbéldaganatban elhunyt betegek számát 80 százalékkal lehetne csökkenteni, emlékeztet a Népszabadság.

Magyarországon évente mintegy tízezer új vastagbéldaganatos betegséget diagnosztizálnak, és szintén évente körülbelül ötezer beteg hal meg vastagbélrákban. Utóbbiak azonban nem feltétlenül abból a tízezerből kerülnek ki, akik az adott évben megbetegszenek, tájékoztatott Bodoky György professzor, a fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumának vezető főorvosa, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) tiszteletbeli elnöke.

A székletvérvizsgálat alapján történő szűrés lényegesen olcsóbb és kellemetlen beavatkozást nem igénylő eljárás. Szervezett elvégzése azonban sok és pontos munkát igényel. Hogy ennek ellenére miért nincs több szűrővizsgálat? Nincs teljes konszenzus arról, melyik szűrővizsgálati módszert kellene alkalmazni. Az egyik a már említett vastagbéltükrözés, orvosi nevén kolonoszkópia, amelynek nem elhanyagolható költsége lenne, a kellemetlenebb vizsgálat, amit megfelelő felvilágosítás híján az egészséges emberek nem szívesen vállalnak. Bodoky professzor hangsúlyozta: a tükrözéses módszer nemcsak szűrővizsgálat, hanem egyúttal azonnali ellátási lehetőség is. A vastagbélrák ugyanis úgynevezett polipokkal kezdődik, amelyek kezdetben nem feltétlenül rosszindulatúak. Ha a tükrözés során észlelnek kezdeti stádiumú daganatos betegséget, azt azonnal el lehet távolítani, így ott véglegesen megelőzhető a rosszindulatú daganat kialakulása.

A vastagbéldaganatok elleni küzdelemben a szűrővizsgálatok kiterjesztése hozhatna áttörésszerű változást. Bodoky György professzor, aki eredendően a kolonoszkópiás szűrés híve, úgy véli: a jelenlegi helyzethez képest bármilyen szűrővizsgálat bevezetése előrelépést jelentene.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés