hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szemmel tartanak majd minden 0-7 évest

Közleményben emlékezik meg a Gyemszi a kisgyerekek új komplex egészségügyi szűrési rendszerét kifejlesztő program nyitókonferenciájáról.

Fogarasi András professzor, a program szakmai vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nem elég hatékony a fejlődési problémák korai életkorban történő felismerése. Egyebek mellett ez az egyik oka annak, hogy az érintett gyermekek túl későn kerülnek szakemberhez, pedig az első három évben – azon belül is a csecsemőkorban - megkezdett fejlesztés sokkal hatékonyabb, mint bármilyen későbbi időszakban.

A programban a szűrésekhez két új elemet fejlesztenek: a rizikó kérdőívet és a szülői kérdőívet. Közülük a  szülői megfigyelésen alapuló kérdőív Magyarországon, de világviszonylatban is egyedülálló. Sok országban használnak ugyan szülői megfigyelésen alapuló kérdőíveket a gyermek fejlődésének nyomon követésére, de arra még nem volt példa, hogy egy ország összes csecsemője és kisgyermeke fejlődését követni próbálták volna. A kérdőív segítségével a szülők tapasztalatai is bekerülnek a rendszerbe, annak érdekében, hogy időben felfedezhetőek legyenek azok a problémák, amelyeket korai kezeléssel korrigálni lehet. A kérdőív 0 és 7 éves kor között vizsgálja a gyermekek fejlődését 15 életszakaszban.

Mindez egy komplex szűrőrendszer részét képezi majd, amelyhez a fejlesztés alatt álló rizikó kérdőív kapcsolódik, illetve a korszerűsített és egységes védőnői státuszvizsgálatok, életkorhoz kötött orvosi szűrővizsgálatok, valamint gondozási tervek. Ezek összessége időben és megbízhatóan jelzi majd a veszélyeztetett kisgyermekek körét – olvasható a Gyemszi közleményében.

(forrás: GYEMSZI)

cimkék

Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés