hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Személyre szabható művesekezelés otthon

Részben az új informatikai megoldások segítségével immár az otthoni művesekezelés is sokkal több betegnek válik elérhetővé. Ez a betegeknek személyre szabott kezelést, jobb életminőséget, könnyebb munkavállalást és nagyobb biztonságot, az ellátórendszernek idő és pénz megtakarítását jelenti.

Napjainkban Magyarországon 6-10 ezren járnak krónikus művese kezelésre (dialízisre).  Mintegy 700-an szerepelnek a transzplantációs várólistán, és évente nagyjából 300 veseátültetés történik, tehát a betegek zömének művese kezelés szükséges. A dialízis kezelés speciális dialízis központokban vagy otthoni körülmények között végezhető. A dialízis központokban járó betegeknek általában heti három, 4-5 óra hosszú kezelésre van szükségük. Könnyen kiszámolható, hogy a heti három, 4-5 óra hosszú kezelés – plusz az utazási idő – mellett ellehetetlenül a normális életvitel, a munkavállalás, ráadásul a logisztika (a betegszállítás) is komoly anyagi terheket ró az államra.

A Budapesten június 13-16. lezajlott 56th ERA-EDTA Kongresszuson bemutatott új automatizált peritoneális dialízis (automated peritoneal dialysis (APD)) rendszer kevesebb kórházi vizitet, kisebb költségeket, és biztonságosabb nyomon követést kínál az érintetteknek. Ez tulajdonképpen egy felhőalapú, kétirányú kommunikációt lehetővé tévő páciens távfelügyelő rendszer, ami lehetővé teszi a szakorvosoknak, hogy az irodájukból vagy rendelőjükből figyelhessék és felügyeljék az otthoni dialízisek folyamatát, és akár a beteg gyógyszerelését is megváltoztathassál anélkül, hogy a betegnek meg kelljen jelennie a rendelésen.

Szabadság és biztonság a betegeknek, költség- és időmegtakarítás orvosoknak, nővéreknek, és az ellátórendszernek – így foglalta össze prof. dr. Claudio Ronco, a San Bortolo Kórház és Vicenza Nemzetközi Vese Kutatóintézete (IRRIV) Nefrológia dialízis és transzplantáció osztályának igazgatója az új technológia lényegét. A szakember utalt rá, hogy számos krónikus betegségnél – pl. a COPD, vagy cukorbetegség – használnak már távfelügyeleti módszereket, amik egyértelműen előnyösek mind a betegnek, mind az őt ellátó szakszemélyzetnek.

Ronco professzor elmondása szerint a személyre szabott dialízisnek alapvetően öt fontos, figyelembe veendő eleme van:

  1. Az egészségügyi személyzet hogyan oktatja, tájékoztatja a betegeket.
  2. Az orvosi ellátás minősége, hogyan minimalizálják a hiba, vagy a tévedés kockázatát.
  3. A személyre szabott gondoskodás, a gondolkodás az egyén problémáiról és arról, hogyan fog a team reagálni ezekre.
  4. A páciens szemszögéből is meghallgassák a történéseket, hogy tudni lehessen, mi a fontos a kezelt páciensek számára.
  5. Ismerjék fel azokat, akik elszigetelve érzik magukat vagy érzékenyebbek, és ők kapjanak nagyobb támogatást.

Bár az automatizált peritoneális dialízis egy komplex rendszer, de mindez integrálva van az eszközben, így az alkalmazása nem igényel különleges készségeket. A berendezés nem pusztán összegyűjti az felhasználóktól származó információkat, és felméri a szükségleteiket, amivel személyre szabható a kezelésük, de a kezelt betegeknek is minden ismeretet megad.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés