hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Szakmai irányelv a tüdőátültetés indikációs és kontraindikációs köréről

Az emberi erőforrások minisztere utasítására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai egységes szakmai irányelvet készítettek a tüdőátültetés indikációs és kontraindikációs köréről.

Az első magyar beteg tüdőtranszplantációját 1996-ban a Bécsi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának Mellkassebészeti Osztályán végezték el, ahol a magyar program indulásáig további 187 magyar beteg tüdőtranszplantációját is végrehajtották.

Magyarországon az első tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben. Az első beavatkozás óta Magyarországon összesen 107 tüdőátültetés valósult meg. A legtöbb beavatkozást (38 eset) az 51 és 60 évesek között hajtották végre az Országos Onkológiai Intézetben.

A tüdőtranszplantációra való kivizsgálás speciális feltételeket nem igényel, ugyanakkor a gondozóorvos által, a beteg időben való referálása a várólista bizottságnak, kiemelt jelentőséggel bír. Ez az egészségügyi szakmai irányelv úttörő szerepet tölt be a hazai gyakorlatban, célkitűzése a tüdőátültetés gyakorlatához kapcsolódó, legújabb bizonyítékokra épülő ajánlások megtétele, közölte a szaktárca.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
Olvasói vélemény: 1,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés