hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Gyógyítás

Sok egészségügyi dolgozó nem kér az új influenza elleni oltásból

Nem kívánja beoltatni magát az új influenza ellen a Hong Kong-i egészségügyi dolgozók több mint fele egy szerdán napvilágot látott tanulmány szerint.

A British Medical Journal orvosi szaklapban megjelent felmérés megkérdezettjei tartanak ugyanis az oltás mellékhatásaitól, és megkérdőjelezik a vakcina hatékonyságát. Az új vizsgálat megállapításai egybeesnek a korábban brit nővérek körében végzett felméréssel, amely szerint az ápolónők 30 százaléka közölte, hogy nem engedi beoltatni magát az új vírussal.

Ha a járvány tetőzése idején az orvosok és a nővérek is megbetegednek, káoszt keletkezhet a egészségügyi ellátások rendszerében – figyelmeztetnek szakértők. Ezért is javasolta kedden az Európai Unió – szem előtt tartva az Egészségügyi Világszervezet, a WHO irányelveit –, hogy első körben az egészségügyi szakembereket, a terhes kismamákat és a krónikus betegségben szenvedőket oltsák be majd az elkészült oltóanyaggal. Az amerikai közegészségügyi hatóságok is hasonló irányelveket fogalmaztak meg.

A tanulmány szerzői meglepőnek tartják a Hong Kong-i egészségügyi alkalmazottak vonakodását az oltástól. Kínai területen ugyanis különösen pusztító volt 2002–2003-ban az Ázsiában tomboló atípusos tüdőgyulladás (SARS) okozta járvány. A szakemberek idén három felmérést is végeztek az oltási hajlandóságról, a legutolsót akkor, amikor a WHO júniusban világjárvány nyilvánította az A/H1N1 új vírus okozta influenzás megbetegedéseket.

A Hong Kong-i Egyetem kutatói 8500 orvost, nővért és egészségügyi dolgozót kérdeztek meg 31 helyi kórházban. Mindhárom alkalommal hasonló volt a válaszok aránya, a megkérdezetteknek csak 47–48 százaléka mondta azt, hogy beoltatja magát. Az igen válaszok többsége inkább a fiatalok köréből került ki, akik az elmúlt szezonban kaptak szezonális influenza elleni oltást, és most attól tartanak, hogy esetleg megkapják az új influenzát.

 A tanulmány fontos információt ad az oltás előtti akadályokról. Az oltást hirdető kampányokban figyelembe kell venni az egészségügyi személyzet és a speciális célcsoportok ismeretanyagában lévő hiányosságokat – írták a szerzők.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés