hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Sétával is kezelhető a depresszió

Skót kutatók szerint már egy élénk séta is fontos szerepet játszhat a depresszió elleni küzdelemben – igazán egyszerű megoldás.

A komolyabb fizikai aktivitásról már kimutatták, hogy enyhíti a depresszió tüneteit, de eddig nem volt világos, hogy milyen hatása van a kevésbé megterhelő tevékenységeknek. A Mental Health and Physical Activity egyik közleménye szerint a séta jelentős hatást gyakorol a depresszióra.

Minden tizedik ember átél depressziót élete valamely időszakában. Az állapot kezelhető gyógyszerekkel, de az orvosok enyhébb tünetek esetén rendszerint testgyakorlást (is) javasolnak.

Sétával is kezelhető a depresszió

 

A Stirlingi Egyetem kutatói áttekintették a szakirodalmat, hogy megállapítsák, milyen hatása van a fizikai aktivitás legkevésbé fárasztó formájának, a sétálásnak. Nyolc közleményt találtak ezzel kapcsolatosan, amelyekben összesen 341 beteg kezeléséről számoltak be.

Az adatokból azt a következtetést vonták le, hogy a séta hatékony ellenszere a depressziónak, s hatása hasonló, mint a testgyakorlás megterhelőbb formáié. Mint mondták: „A séta előnye, hogy mindenki könnyedén megcsinálhatja, semmilyen anyagi vonzata nincs, és könnyen beépíthető a mindennapokba”. Ugyanakkor figyelmeztettek arra, hogy még több vizsgálatra van szükség. Nem tudni ugyanis, hogy milyen tartósan és milyen gyorsan kell sétálni ahhoz, hogy az eredmény optimális legyen, s azt sem, hogy egyaránt hatásos-e a szabadban és a zárt helyen sétálás.

Adrian Taylor professzor, aki az Exeteri Egyetemen tanulmányozza a testmozgás hatását a depresszióra, az addikcióra és a stresszre, elmondta: nem tudjuk, hogy a fizikai aktivitás, legyen szó bármelyik formájáról, milyen módon befolyásolja a depressziót. A jelenlegi feltételezések szerint elvonja a figyelmet az aggodalmakról, a kontroll érzését éljük át tőle, illetve „boldogsághormonokat” szabadít fel.

A Mind nevű, mentális betegségekkel foglalkozó jótékonysági szervezet közölte, hogy a szabadban való tartózkodás saját kutatásaik szerint is jót tesz a mentális egészségnek. Vezetőjük, Paul Farmer szerint: „Akkor van a legnagyobb haszna a szabadban tartózkodásnak, ha találunk valamilyen olyan tevékenységet, amit szeretünk, és kitartunk mellette.

Érdemes kipróbálni többféle dolgot: a sétát, a biciklizést, a kertészkedést, sőt az úszást is. Még jobb a hatás, ha együtt vagyunk eközben másokkal – szociális kapcsolataink erősödnek, megbeszélhetjük a problémáinkat másokkal, vagy egyszerűen együtt nevetünk – mindenesetre kiszakadunk a napi rutinból.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC News, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés