2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

Gyógyítás

RizikóRiadó program: középpontban a magas vérnyomás

A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) által elindított RizikóRiadó Program a magas vérnyomást mint a „néma gyilkos” rizikófaktort helyezi a középpontba. 
A szív- és érrendszeri halálozásban számos rizikófaktor játszik szerepet, a többi között a túlsúly, a dohányzás, a testmozgás hiánya, túlzott alkoholfogyasztás, stressz, magas vérzsírszint, helytelen étrend, magas vérnyomás és magas vércukorszint – sorolta Kiss Róbert Gábor, a MKT főtitkára csütörtökön, a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Budapesten. Hozzátette: az életmód vezet oda, hogy a kockázatokból betegség alakul ki. A megfelelően kontrollált vérnyomással azonban a felére csökkenthető a szívinfarktus vagy az agyvérzés esélye – hangsúlyozta. Bármely rizikó további csökkenése még 30 százalékkal csökkenti a halálozás esélyét.
 
A RizikóRiadó Program az emberek egészségtudatosságát akarja felébreszteni – mondta Forster Tamás, az MKT elnöke. A kezdeményezéssel a szervezők azt akarják elérni, hogy a magas vérnyomásos betegek ismerjék meg saját kockázati szintjüket, és a vérnyomás csökkentésen túl további rizikójuk mérséklésének kihatását életükre. A program lényege, hogy az érdeklődők rájöjjenek, a saját egészségért mindenki felelős, annak aktív alakítója.
 
Az elnök emlékeztetett a társaság 2008-ban indított Szívvédő Programjára és a 2009-es esztendőben elindult RizikóRiadó Program elemeire: egyebek mellett az orvosi rendelőkben felvilágosító filmeket vetítenek és egészségügyi tájékoztató, oktató füzeteket juttatnak el a betegekhez, akiknek tájékoztatásában időnként egyetemisták is segítenek.
 
Az Év Esélynövelő Díját idén is meghirdetik, az elismerésre olyan nővéreket, asszisztenseket jelölhetnek a magas vérnyomásban szenvedők, akik a programba hatékonyan bekapcsolódnak, támogatják a betegeket, aktívan részt vesznek gondozásukban.
 
A magas vérnyomás tünete lehet a tarkótáji fájdalom, a hirtelen kipirosodás, de nagyon sokszor semmilyen jel nem utal a problémára, ezért is nevezik „néma gyilkosnak” – tájékoztatott Forster Tamás. Éppen ezért évente egyszer érdemes megméretni a vérnyomást – hangsúlyozta.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.